Aimée Sommerfelt

norsk skribent

Aimée Sommerfelt (2. april 18927. august 1975) var ein norsk barnebokforfattar og omsetjar.[1]

Aimée Sommerfelt
Fødd 2. april 1892Rediger på Wikidata
Christiania
Død

7. august 1975
Oslo

Yrke skribent, barnebokforfattar, radio drama series
Far Henrik Dedichen
Ektefelle Alf Sommerfelt

LivEndra

Ho var fødd i Trondheim som dotter av Henrik Arnold Thaulow Dedichen (1863–1935) og Antoinette (Toinon) Pauline Marie Nyblin (1861–1941). Faren var ein kjend psykiater av slekta Dedichen og Thaulow. Etter oppvekst på Trosterud i Oslo og studium til omsetjar i Paris, gifta Aimée seg i 1919 med språkprofessoren Alf Sommerfelt (1892–1965).

Aimée Sommerfelt bokdebuterte i 1934 og vart kjend for ei rekkje barnebøker. I ungdomsromanen Lisbeth frå 1941 er handlinga lagt til Krigen med Sverige 1808–1809 med eit kamuflert underliggende tema omkring okkupasjon og motstand. Ung front frå 1945 vart rosat for å gje eit realistisk bilete av ungdom i krigstid. Fleire av bøkene hennes frå 1950- og 1960-talet tek for seg diskriminerings-, u-lands- og solidaritetsproblematikk. Særleg Veien til Agra frå 1959 vart populær, også utanfor Noreg. På 1970-talet var Sommerfelt den fyrste norske forfattaren som skreiv barnebok om dei nye innvandrarane. Ho skreiv òg mykje om jenter som var forskjellige og som torde å koma opp seg og fram i verda. Ikkje minst skreiv ho spennande bøker som det var lett for målgruppen å leva seg inn i.

Ho vart populær i Barnetimen. Veien til Agra vart send som høyrspel i radioen i 1959. Ein ny versjon kom i 1999, laga av Joar Hoel Larsen og døtrene hans.

Bøkane hennar er omsette til 27 språk. Sommerfelt vart premiert med Kultur- og litteraturprisen til kyrkjedepartementet for barne- og ungdomslitteratur heile seks gonger. Ho fekk òg fleire utanlandske prisar.

BibliografiEndra

(ufullstendig)

  • Stopp tyven! (1934)
  • Fire detektiver arbeider med saken (1935)
  • Trulte (1936)
  • Trulte i toppform (1938)
  • Stop tyven (1938)
  • 16 år (1939)
  • Lisbeth (1941)
  • Ung front (1945)
  • Annabeth (1948)
  • Miriam (1950)
  • Bare en jentunge? (1952)
  • Morten og Monika (1954)
  • Veien til Agra (1959)
  • Den hvite bungalowen (1962)
  • Pablo og de andre (1964). Fra Sør-Amerika.
  • Boka om Petter og Ram (1970)
  • Boka om Manuel (1971)
  • Den farlige natten (1971)
  • Boka om Tavi og Marik (1972)
  • Etterlyst (1973)
  • Reisen til ingensteder (1974)

ReferansarEndra

  1. Vold, Karin Beate (13. februar 2009). «Aimée Sommerfelt». Norsk biografisk leksikon. Henta 30. september 2018. 

BakgrunnsstoffEndra