Apple Macintosh 128k frå 1984, her oppgradert til 512K «Fat Mac».
IBook G3.

Macintosh, også kjend som Mac, er namnet på en samling personlege datamaskinar produsert av dataføretaket Apple Computer.

I 2011 bestod produktlinja av dei berbare maskinane MacBook Air og Pro, kompakt-maskina Mac Mini, alt-i-eit maskina iMac, og Mac Pro meint for profesjonelle brukarar.

Macar bruker Apple sitt eige operativsystem, Mac OS X («OS 10»). Mac OS er ikkje tilgjengeleg på nynorsk, men ein bokmålsvariant er inkludert i systemet. Mac OS 10.7 introduserte også programvare for skjermlesing på bokmål. (Meint som ein hjelpeteneste for synsreduserte.) Mac OS versjon 10.5 og nyare kan utvidast med stavekontroll.[1]

HistorieEndra

Namnet kjem frå ein populær eplesort, McIntosh, og eplet er framleis brukt som logo av Macintosh. Den første datamaskina vart lansert i januar 1984 med den kjende Super Bowl-reklamen «1984» – inspirert av George Orwells dystre framtidspådom med same tittel. Det var den første datamaskina som populariserte det grafiske brukergrensesnittet (frå engelsk: Graphical User Interface, forkorta GUI) og dette var i sin tid sett på som ein revolusjonerande forandring i IT-verda.

BakgrunnsstoffEndra

  Wikimedia Commons har multimedia som gjeld: Apple Macintosh

KjelderEndra

FotnotarEndra

  1. Nynorsk stavekontroll fro Mac OS 10.5 og nyare.