Bakteriar

domene av prokaryote organismar
Bakteriar
Elektronfotografi av Escherichia coli-bakteriar.
Elektronfotografi av Escherichia coli-bakteriar.
Systematikk
Overrike: Prokaryotar Prokaryota
Rike: Bakteriar Bacteria
Woese, Kandler & Wheelis, 1990

Bakteriane er ei stor gruppe levande organismar. Dei er mikroskopisk små og eincella, med ein relativt enkel cellestruktur. Bakteriane manglar kjernemembran og organellar og blir dermed kategoriserte som prokaryotar.

Bakteriar finst i alle miljø under alle slags tilhøve.

Bakteriar innan medisinen Endra

Menneske har ein normalflora av bakteriar som held til spesielt i tarmen (truleg meir enn 400 i tjukktarmen), men også i andre delar av kroppen. Munnsekret har til dømes normalt 108 bakteriar per milliliter. Ein tar antibiotika for å drepa skadelege bakteriar, men normalt vil den også drepa mange fleire bakteriar som ikkje er skadelege.

Bakteriar kan føra til infeksjon som er skadeleg for helsa, men dei kan også leva i symbiose eller kommensialisme med ein vert og vil då ikkje vera til skade. Tuberkelbakterien (Mycobacterium tuberculosis) er eit døme på ein skadelege bakterie. Han fører til tuberkulose som er ein av dei mest alvorlege bakteriesjukdomane.

Genom Endra

Det fyrste bakteriegenomet vart publisert i 1995 og var av arten Haemophilus influenzae.[1]

Kjelder Endra

  1. Loman, Nicholas J.; Pallen, Mark J. (9. november 2015). «Twenty years of bacterial genome sequencing». Nature Reviews Microbiology. doi:10.1038/nrmicro3565. 

Bakgrunnsstoff Endra

  Wikimedia Commons har multimedia som gjeld: Bakteriar
  Denne biologiartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.