Bakteriar

domene av prokaryote organismar
(Omdirigert frå Bakterie)
Bakteriar
Elektronfotografi av Escherichia coli-bakteriar.
Elektronfotografi av Escherichia coli-bakteriar.
Systematikk
Domene: Bakteriar Bacteria
Woese, Kandler & Wheelis, 2024

Bakteriane er ei stor gruppe levande organismar. Dei er mikroskopisk små og eincella, med ein relativt enkel cellestruktur. Bakteriane manglar kjernemembran og organellar og blir dermed kategoriserte som prokaryotar.

Bakteriar finst i alle miljø under alle slags tilhøve.

Bakteriar innan medisinen

endre

Menneske har ein normalflora av bakteriar som held til spesielt i tarmen (truleg meir enn 400 i tjukktarmen), men også i andre delar av kroppen. Munnsekret har til dømes normalt 108 bakteriar per milliliter. Ein tar antibiotika for å drepa skadelege bakteriar, men normalt vil den også drepa mange fleire bakteriar som ikkje er skadelege.

Bakteriar kan føra til infeksjon som er skadeleg for helsa, men dei kan også leva i symbiose eller kommensialisme med ein vert og vil då ikkje vera til skade. Tuberkelbakterien (Mycobacterium tuberculosis) er eit døme på ein skadelege bakterie. Han fører til tuberkulose som er ein av dei mest alvorlege bakteriesjukdomane.

Genom

endre

Det fyrste bakteriegenomet vart publisert i 1995 og var av arten Haemophilus influenzae.[1]

Kjelder

endre
  1. Loman, Nicholas J.; Pallen, Mark J. (9. november 2015). «Twenty years of bacterial genome sequencing». Nature Reviews Microbiology. doi:10.1038/nrmicro3565. 

Bakgrunnsstoff

endre
  Wikimedia Commons har multimedia som gjeld: Bakteriar
  Denne biologiartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.