Ellen Dorrit Petersen

norsk skodespelar

Ellen Dorrit Petersen (fødd 4. desember 1975) er ein norsk skodespelar.

Ellen Dorrit Petersen
Fødd4. desember 1975 (46 år)
FødestadTau i Ryfylke
Aktive år2008–
Verka somskodespelar
PrisarAmandaprisen for beste kvinnelige hovedrolle, Amandaprisen for beste kvinnelige hovedrolle, Kanonprisen for beste kvinnelege hovudrolle, Gullruten for beste skodespelar

Ho kjem opphavleg frå Tau i Rogaland, men er seinare busett i Son. Ho er utdanna ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Petersen har vore knytt til Rogaland Teater (2005–2006) og har vore tilsett ved Det Norske Teatret frå 2006.

Petersen spelte hovudrolla som diplomatdottera Margrete Broch Wergeland i NRK-serien Erobreren (2012) etter Jan Kjærstads trilogi.

FilmografiEndra

  • 2008: DeUSYNLIGE – Anna
  • 2008: Iskyss – Gudrun Galtung Haavik
  • 2010: Kongen av Bastøy – Astrid
  • 2010: Fjellet – Solveig
  • 2011: Pax – Kathrine
  • 2012: Erobreren – Margrete Broch Wergeland
  • 2014: Blind – Ingrid
  • 2016: Frikjent (sesong 1-2) – Inger
  • 2016: Aber Bergen (sesong 1-3) – Elea Bergen Wessel
  • 2017: Grenseland – Anniken Høygård-Larsen
  • 2017: Hjertestart - Camilla

PrisarEndra

  • 2009: Amanda for beste kvinnelige skuespiller for Iskyss
  • 2011: Nominert til Amanda for beste kvinnelige hovedrolle for Fjellet
  • 2014: Kanonprisen for beste kvinnelige skuespiller for Blind[1]
  • 2014: Amanda for beste kvinnelige skuespiller for Blind[2]
  • 2017: Gullruten for beste kvinnelige skuespiller for Aber Bergen
  • 2018: Nominert til Gullruten for beste kvinnelige skuespiller for Aber Bergen[3]

KjelderEndra

  1. «Kanonpris til «Børning»». 23. mars 2015. Henta 2. april 2021. 
  2. «Flest Amanda til Blind, men Poppe fikk hovedprisen». 16. august 2014. Henta 2. april 2021. 
  3. «Dette er de nominerte til Gullruten 2018». 22. mars 2018. Henta 6. mai 2018. 

BakgrunnsstoffEndra