Filmprodusent er den øvste administrative leiaren for å laga ein film.[1] Produsenten har det praktiske overblikket over filmproduksjonen, og administrerer filmen frå idéfasen til det ferdige produktet.[2] Produsenten har også det økonomiske ansvaret i høve til produksjonsselskapet. Dessutan har produsenten ansvaret for å tilsetja filmteam og skodespelarar, for ein produksjonsplan og avvikling av opptaksperioden og typisk også distribusjon av filmn.

Steven Spielberg er kjend både som filmregissør og filmprodusent. Her talar han ved Pentagon i samband med filmen Saving Private Ryan.

Typar endre

Ein associate producer er ein daglEg administrator med ansvar for at budsjettet til filmen blir halde og utgifter betalte. Ein associate producer kan også ta del i utviklinga av eit manuskript.

Ein executive producer eller administrerande produsent er den øvst økonomisk ansvarlege og representanten for produksjonsselskapet. Produsenten organiserer prosjektet og finansieringa. I USA overvaker ein produsent typisk fleire filmar administrativt.

Kjelder endre

  1. «Frequently Asked Questions - Producers Guild of America». www.producersguild.org. Arkivert frå originalen 7. april 2010. Henta 19. mars 2017. 
  2. Producer Den Danske Filmskole. Henta 11. juni 2009 via web.archive.org