Hälsingland

Hälsingland er eit landskap i søndre Norrland i Midt-Sverige som grensar til Gästrikland i sør, til Dalarna og Härjedalen i vest, og til Medelpad i nord. Grovt rekna utgjer landskapet nordre luten av Gävleborgs län. I dette landskapet finst det om lag 150 000 synlege fornminne.

Hälsingland

NamnEndra

Hälsingland har fått namnet sitt frå Tore Helsing, som flydde frå Jemtland på 800-talet.[1]

Hälsingland er det einaste landskapet i Sverige som gjer teneste som eufemisme for helvete. Ifylgje kjelder var dette praksis allereie tidleg på 1690-talet.

GeografiEndra

Størsteparten av Hälsingland er prega av åsar, med den 671 meter høge Garpkölen som den høgste. Største innsjø er Dellensjöarna, viktigaste vassdraget er Ljusnan som kjem frå Härjedalen, renn gjennom heile Hälsingland, og munnar ut ved tettstaden Ljusne i Söderhamns kommune.

Folketalet i Hälsingland er 133 540 og arealet er 14 264 km², slik at det i gjennomsnitt bur 9,4 personar per kvadratkilometer i dette landskapet.

KjelderEndra

  1. Kjetil Jemte, som til Onund jarl frå Sparbu fór aust over Kjølen, og ein heil brote folk med han; dei bygde store bygder der det sidan heiter Jemtland. Soneson til Kjetil var Tore Helsing; han fór for ei draps-sak frå Jemtland og aust over til skogane som der ligg, og bygde; og dit søkte mykje folk med han. Dette landet kallar dei Helsingland. Snorre Sturlasson Kongesoger på nynorsk, i kapittelet Soga om Håkon den gode - side 87.

BakgrunnsstoffEndra

  Denne geografiartikkelen som har med Sverige å gjere, er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.