Hanne Henriette Bryn

Hanne Henriette Bryn (17. mars 18805. september 1963) var ein norsk barnebokforfattar og lærar.[1] Ho kalla seg òg Henriette Bryn.

Hanne Henriette Bryn
Fødd 17. mars 1880
Stavanger kommune
Død

5. september 1963 (83 år)

Yrke skribent, lærar
Born Aage Bryn

FamilieEndra

Hanne Henriette Bryn var dotter av overlærar Boye Jacobsen og Sigrid Helgesen.[2] Ho vart gift med seinare major Alf Bryn (1869–1946) i 1903.[3] Dei var foreldre til diplomat og ambassadør Aage Bryn (1905-1950).

Liv og virkeEndra

Før ho vart gift arbeidde Hanne Henriette Bryn som lærar. Forfattarskapen hennar strekte seg over eit knapt tiår, då ho gav ut bøker nærast årleg. Debuten hennar var Vesle Gunvor og Per, som kom ut på Aschehoug forlag i 1923.

Ho var i fleire tiår politisk aktiv i Det frisinnede folkeparti.[4] I 1914 vart ho vald til kyrkjeverje for Holmenkollen kapell av Vestre Aker kommune.[5]

Ho heldt òg Husmortime i radiosendingar med ulike kåseri retta mot husmødrer.[6]

BibliografiEndra

  • 1923: Lille Gunvor og Per, Aschehoug
  • 1924: Hjemmefra, Aschehoug
  • 1925: Wencke, Aschehoug
  • 1926: På egen hånd, Aschehoug
  • 1927: Hva en gutt kan opleve, Aschehoug
  • 1928: Klubben, Aschehoug
  • 1930: Blandt søsken, Some & Co.s Forlag
  • 1931: Vi starter – tre gutters oplevelser en sommer, Some & Co.s Forlag

KjelderEndra

  1. «Norske forfattere 1881-1920 : personregister», www.nb.no, henta 12. november 2021 
  2. "Norway Baptisms, 1634-1927," database, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:NWNZ-FMK : 10 February 2018), Hanne Henriette Jacobsen, 17 Mar 1880; citing ; FHL microfilm 1,282,676.
  3. «Akers-Posten, lørdag 20. september 1913», www.nb.no, henta 12. november 2021 
  4. «Vi vil ha arbeidsfred! : hvad Det frisinnede folkeparti er, og hvad det vil», www.nb.no, henta 12. november 2021 
  5. «Akers-Posten, lørdag 11. juli 1914», www.nb.no, henta 12. november 2021 
  6. «Grimstad Adressetidende, lørdag 16. november 1935», www.nb.no, henta 12. november 2021 

BakgrunnsstoffEndra