Provinsen Aydın

Provinsen Aydın (tyrkisk Aydın ili) er ein provins sørvest i Tyrkia, i Egearregionen. Provinshovudstaden er byen Aydın som har kring 150 000 (2000). Andre byar i proginsen er feriebyane Didim og Kuşadası.

Aydın
Aydın ili
region
Aydin in Turkey.svg
Land Flag of Turkey.svg Tyrkia
Region Egearregionen
Del av Aydın Subregion
Hovudstad Aydın
Areal 8 007 km²
Folketal 989 862 (2010)
Folketettleik 124 / km²
Bilnummer 09
Retningsnummer 256
Kart
Provinsen Aydın
37°43′42″ N 27°56′14″ E
Wikimedia Commons: Aydın Province

HistorieEndra

Aydın vart grunnlagd av dei gamle thrakiarane og var ein gong kalla Tralles. Området ligg i ein jordskjelvssone og byen har vorte bygd og bygd opp att av spartanarane, fryganarane, jonarane, lydarane, persarane og romarane. I 1186 tok seldsjukk-trykarane kontroll over området, etterfølgd av anatoliske beylikar av aydinidar. I denne perioden vart byen kalla Aydın Güzelhisar og vart ein del av Det osmanske riket i 1426.

GeografiEndra

Naboprovinsane er Manisa i nordaust, İzmir i nord, Denizli i aust, Muğla i sør.

Dei sentrale og vestlege delane av provinsane består av frodige sletter som får vatn av ei av dei største elvane i Egearregionen, Büyük Menderes, med Aydınfjella i nord og Menteşefjella i sør. Vestenden av provinsen ligg kysten av Egearhavet med Bafasjøen. Klimaet er typisk for Egearregionen, særs varmt om sommaren.

DistriktEndra

Provinsen Aydın er delt inn i 17 distrikt:

ØkonomiEndra

Dei største næringane i provinsen er jordbruk og turisme.

TurismeEndra

 
Afroditetempelet i Aphrodisias

Kystbyane Didim og Kuşadası er dei viktigaste feriebyane i provinsen. Kuşadası ligg nær Büyük Menderes Delta nasjonalpark, medan Didim har eit Apollotempel, strender og ligg i nærleiken av ruinane av Miletos frå antikken. Det ligg mange arkeologiske stader i provinsen, som dei gamle kariske byane Alinda og Alabanda.

KjelderEndra

BakgrunnsstoffEndra

Koordinatar: 37°43′42″N 27°56′14″E