Salford er ein by i det nordvestlege England. Han utgjer kjernen i det urbane distriktet City of Salford i grevskapet Stor-Manchester. Byen ligg vest for Manchester, skilt frå storbyen av elva Irwell, og blir rekna som ein av forstadane til Manchester.

Salford

Plassering
Salford is located in
Styresmakter
Land  Storbritannia
Konstituerande land  England
Grevskap Stor-Manchester
Distrikt City of Salford
Grunnlagd
Geografi
Innbyggjarar
 - By (2007)

69 853
Koordinatar 53°29′N 2°18′W / 53.483°N 2.300°W / 53.483; -2.300
Diverse annan informasjon
Postnummer M3, M5–M7, M50
Telefon-retningsnummer 0161
Commons har multimedium som gjeld: Salford

Historie

endre

Namnet Salford kjem frå angelsaksisk seahlford, «vadestaden med piletre», ein referanse til piletrea som veks langs breidda av Irwell og ein gammal vadestad der byen ligg. Våpna til byen reflekterer dette, med tre bua blå linjer, som representerer vadestaden i elva, omkransa av blad frå piletre.

Det mellomalderske sentrumet låg ved elva, på andre sida av elva for Manchester. Under den industrielle revolusjonen voks byen, og var ein av dei første industrielle sentera i landet. I viktoriansk tid vart sentrum flytta, og etterkvart som Manchester vart ein stadig større og viktigare by mista Salford tydinga si.

I 1960- og 1970-åra vart mykje av byen fornya, med betongblokker som erstatta dei tradisjonelle terrassehusa. I dei siste åra av 1900-talet byrja ein å endre dette tilbake, men blokkene er enno eit markant innslag i byen.

Kultur og idrett

endre

Salford er ein av dei få større byane i Storbritannia som ikkje har sitt eige profesjonelle fotballag. Det næraste laget er Manchester United FC, og dei fleste støttar dette laget, men mange er òg fans av Manchester City FC. Old Trafford Football Ground ligg òg i Salford.

Det katolske Salford bispedømme har sete i byen.

Kjelder

endre