Trude Helen Flo (fødd 1972) er professor i cellebiologi ved NTNU. Ho er nestleiar i Senter for molekylær inflammasjonsforskning, eit Senter for fremragende forskning oppretta i 2013.

Trude Helen Flo
Fødd1972
NasjonalitetNoreg
Yrkeprofessor, forskar
InstitusjonarNoregs teknisk-naturvitskaplege universitet

Flo forskar på betennelsesreaksjonar, og relasjonen mellom celler i det medfødde immunforsvaret til kroppen og mikrobar, spesielt bakteriar som mykobakteriar og uropatogene E. coli.[1] Ho studerer dei grunnleggjande mekanismane for korleis mikrobar som forårsaker sjukdom modifiserer verten til sin eigen fordel og korleis dette igjen påverkar responsen frå immunforsvaret. Flo har eit spesielt engasjement for forsking som bidrar til utvikling av nye medisinar og vaksinar mot utbreidde og dødelege infeksjonssjukdommar som tuberkulose.[2][3][4]

I 2007 blei Flo tildelt ekstra forskingsmiddel frå Noregs forskingsråd sitt program Yngre fremragende forskere til eit prosjekt på eigenskapane til det antibakterielle proteinet Lipocalin 2 og kva for ei rolle proteinet har ved infeksjon og betennelse.

Kjelder endre

  1. «Trude Helen Flo». www.ntnu.no. NTNU. Henta 27. juni 2022. 
  2. Monsen, Tor H. (18. desember 2013). «Leter etter ny vaksine». www.universitetsavisa.no (på norsk bokmål). Henta 27. juni 2022. «Tuberkulose er global helse, mener Trude Helen Flo, forskningsleder for Infeksjonsgruppen i Cemir. Kampen mot bakterien er som et sjakkspill. – Vi opplever at bakterien lurer oss trill rundt.» 
  3. «Ingen vil ta regningen for nye antibiotika». Gemini.no (på norsk bokmål). 25. mars 2015. Henta 27. juni 2022. «– Det største problemet er ikke i Norge. Når vi reiser så drar vi med mikrober hjem, også resistente, selv om vi ikke er syke. Det tar noen måneder før vi er kvitt mikrobene, og i den tiden kan vi risikere å smitte noen. Spesielt i en sykehussetting der folk er i en utsatt situasjon. Det gjelder spesielt for reiser til for eksempel India, men også til Hellas, Tyrkia og Spania – land som har større resistensproblemer enn det vi har, sier professor Trude Helen Flo ved NTNU.» 
  4. «Hvordan noen bakterier utnytter immunforsvaret». Gemini.no (på norsk bokmål). 23. juli 2015. Henta 27. juni 2022. «En gruppe forskere fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet har identifisert et viktig steg i den mekanismen som gjør at mykobakteriene greier å lure immunsystemet og gjemme seg i makrofager. | Selv om funnet ikke får noen umiddelbare kliniske følger, gjør det at vi forstår mer av de generelle mekanismene for hvordan immunforsvaret fungerer, forklarer Trude Helen Flo, professor i cellebiologi og nestleder for Senter for molekylær inflammasjonsforskning (CEMIR).» 

Bakgrunnsstoff endre