Vicosjøen er ein kratersjø nord i Lazio i Italia. Administrativt høyrer han til kommunane Caprarola og Ronciglione. Rundt innsjøen ligg Ciminifjella, særleg Monte Fogliano (965 m) og Monte Venere (851 m). Innsjøen er ein del av eit naturreservat.

Vicosjøen
innsjø
Castel Gandolfo ved Albanosjøen
Land  Italia
Område Lazio
Innsjøtype Kratersjø
Utløp Rio Vicano
Nedslagsfelt 40,95 km²
Høgd over havet 510 moh.
Areal 12,93 km²
Koordinatar 42°19′N 12°10′EKoordinatar: 42°19′N 12°10′E
Kart
Vicosjøen
42°19′1″ N 12°10′30″ E
Wikimedia Commons: Lake Vico

I følgje ei segn vart innsjøen danna av Herkules, som hadde utfordra dei lokale innbyggjarane til å plukke opp klubba hans. Då han sjølv gjorde det sprang det ut ei kjelde som danna innsjøen. Innsjøen er eigentleg eit resultat av tidlegare vulkansk aktivitet i Lazio og vart danna for om lag 100 000 år sidan. Etruskarane lagde ein tunnel ved innsjøen som tømde ut ein del av vatnet. Før dette var han truleg dobbelt så stor og Monte Venere var ei øy i innsjøen.

Vicosjøen har eit utsig, Rio Vicano.

Han er i dag kjend for den store bøkeskogen, som er ein av dei sørlegaste i Europa. Høgda innsjøen ligg i og dei omliggande sidene i krateret gjev forhold som er kjølige nok for at bøketrea kan vekse her. Ein stor del av nordsida av krateret er ein del av eit naturreservat for å verne skogen.

Kjelde endre