Wikipedia:Utvald svensk artikkel/2007

Utvald svensk artikkel-arkiv: 20052006200720082009201020112012


Veke 1

Opera är ett sceniskt verk med sångpartier till orkesterackompanjemang. Sångare, som är skolade i klassisk sång, agerar på scen och använder oftast scenkostymer. Scenen brukar ha dekor för att illustrera operans miljö. De flesta operorna är genomkomponerade. Operor kan innehålla balettscener. En opera kan ha talade dialoger (till exempel "Trollflöjten" av Mozart; eller opera-comique/opera buffa).
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 2
Europa under kalla kriget

Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik under kalla kriget utformades efter andra världskrigets slut med hänsyn till landets geografiska position mellan de två militärallianserna NATO och Warszawapakten. Genom att vara alliansfri i fredstid ville Sverige vid en eventuell stormaktskonflikt ha möjlighet att vara neutral. Genom olika politiska åtgärder ville man också göra en sådan neutralitetspolitik trovärdig. Viktiga händelser var baltutlämningen, flera spionaffärer, Sovjets nedskjutning av en svensk DC-3:a och påstådda och verkliga ubåtskränkningar.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 3
Wayne Gretzky

Wayne Douglas Gretzky, OC, född 26 januari 1961, är en före detta kanadensisk professionell ishockeyspelare som för tillfället är delägare och coach för Phoenix Coyotes. Gretzky, eller "The Great One" som han ofta kallas, föddes i Brantford, Ontario Kanada. Total Hockey: The Official Encyclopedia of the NHL kallar Gretzky "den mest framgångsrike spelare någonsin". Han anses vara den bästa spelaren under sin tid och har blivit kallad "världens genom tiderna bästa hockeyspelare" av sportjounalister, spelare, coacher och fans. Förutom mängder av personliga utmärkelser och rekord är han den enda spelaren som fått sitt tröjnummer, 99, pensionerat av alla lag i NHL.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 4
Jan Guillou

1973 utbröt IB-affären när tidningen Folket i Bild/Kulturfront avslöjade att det fanns en tidigare okänd militär underrättelsetjänst vid Försvarsstaben. Journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt hävdade att IB sysslade med politisk åsiktsregistrering av svenskar och bedrev spioneri i utlandet. Försvarsminister Sven Andersson förnekade detta. 1974 dömdes Guillou och Bratt för spioneri.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 5
Karta över Hogland. Höjdkurvorna visar topografin med 30 meters mellanrum.

Hogland är en före detta finländsk kommun och numera en rysk ö i centrala Finska viken. Hogland ligger cirka 40 km söder om det finländska fastlandet och 55 km norr om Estland. Ön hör till det ryska länet Leningrad oblast och ingår i distriktet Kingiseppski. Hogland är cirka 11 km lång och 1,5 - 3 km bred. Ön består mest av kala klippor och gles barrskog. Landytan uppgår till ungefär 21 km² och cirka 14 hektar vatten som är fördelat på fyra sjöar.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 6
Bristol Blenheim Mk.I

Bristol Type 142M Blenheim var ett snabbt, lätt bombplan som användes i stor utsträckning i början av andra världskriget. Flygplanet tillverkades av Bristol Aeroplane Company och var det första brittiska flygplanet som var helt byggt i metall och ett av de första som hade infällbara landningsställ, flaps, elektriskt styrda kulsprutetorn och propellrar med variabla bladvinklar.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 7
Gibbon

Primater (Primates) är en ordning i djurklassen däggdjur. Ordningen primater indelas idag i två underordningar, Strepsirrhini och Haplorrhini. Till den senare underordningen räknas alla människoapor (Hominidae) som även innefattar människan (Homo sapiens).
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 8
Satellitbild av Krim och Azovska sjön

Krim är en halvöSvarta havets norra kust. Den är cirka 25 500 kvadratkilometer stor och har omkring 2,3 miljoner invånare (2005). Politiskt är halvön en autonom republik i Ukraina. Huvudstad i republiken är Simferopol.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 9
Henrik VIII

Henrik VIII (1491-1547) var kung av England från 1509 till sin död. Han var den andre monarken i Tudordynastin och är känd för att ha varit gift sex gånger och för att vara den brittiske monark som utövat den mest obegränsade makten. Betydelsefulla händelser under hans regeringstid var brytningen med den romersk-katolska kyrkan, klosterupplösningen och enandet av England och Wales.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 10
Tretåig hackspett

Tretåig hackspett (Picoides tridactylus) är en av tolv arter i hackspettsläktet Picoides. Den är ensam art i detta släkte att häcka i västra palearktis och därmed i Sverige. Den är vanlig i barrskogar i norra Sverige och förekommer i mindre omfattning även i mellersta Sverige. Tretåig hackspett är normalt en stationär fågel och arten brukar indelas i 8–12 underarter. Den finns i hela tajgaområdet i Holarktis.
Les mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 11
Theoderik den stores mausoleum utanför Ravenna

Theoderik den store (454-526) var kung över östgoterna från 488 samt härskare över Italien från 493. Under Theoderik fick Italien en period av fred; de romerska institutionerna bevarades samtidigt som bildning gynnades. Han anses vara den historiska personligheten bakom Didrik av Bern i Nibelungenlied, där han personifierar den gode härskaren. Efter Theodoriks död besegrades östgoterna av Östrom och försvann ur historien.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 12
Elisabet I av England

Elisabet I (1533-1603) var regerande drottning av England 1558 - 1603. Hon kallades Jungfrudrottningen då hon aldrig gifte sig och hon kom att bli den sista i Tudordynastin. Elisabets regeringstid kallas elisabetansk tid och kännetecknas av ökande makt och inflytande för England runtom i världen. Dramatiker som William Shakespeare blomstrade under denna tid, Francis Drake seglade runt jorden och Nordamerika koloniserades.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 13
Sunset Boulevard

Sunset Boulevard är en amerikansk film noir från 1950 med element av drama och svart humor. Filmen regisserades av Billy Wilder och fick sitt namn efter den kända esplanaden med samma namn som går genom Los Angeles och Beverly Hills. Filmen blev hyllad av många kritiker när den släpptes och nominerades senare till elva Oscar, varav den vann tre. Den räknas som en klassiker; ofta som en av de mest betydelsefulla filmerna inom amerikansk film. Les mer..
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 14
T-34

T-34 var en sovjetisk medeltung stridsvagn som tillverkades mellan 1940 och 1958. Stridsvagnen anses allmänt ha varit världens bästa stridsvagnsmodell vid den tidpunkt då Sovjetunionen gick med i andra världskriget och hade den effektivaste, ändamålsenligaste och inflytelserikaste konstruktionen. T-34 blev den mest producerade stridsvagnen under kriget och den näst mest tillverkade av alla stridsvagnar överhuvudtaget. Läs mer..
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 15

Tamiler är en etnisk grupp från Sydasien med en belagd historia som går tillbaka mer än två årtusenden. De äldsta tamilska befolkningsgrupperna är de i sydöstra Indien och nordöstra Sri Lanka. Till skillnad från många andra etniska grupper har tamilerna under större delen av sin historia inte styrts av en enskild politisk enhet. Den tamilska identiteten är i första hand språklig; som tamiler betraktas de vilkas modersmål är tamil.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 16
Norrköping

Norrköpings historia började officiellt då Norrköping fick sina stadsrättigheter bekräftade 1384. Då hade människor redan bott kring Motala Ströms fall under lång tid. Stadens fick sin första storhetstid under 1600-talet när den holländske affärsmannen Louis de Geer slog sig ner i staden. Han grundade ett flertal industrier i staden, som vid denna tid var Sveriges till befolkningsmängden näst största stad.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 17
Eisenhower i Det ovale kontoret i Det kvite huset.

Dwight D. Eisenhower (18901969) var USA:s president 19531961 och överbefälhavare för de allierade i Europa under andra världskriget. Eisenhower tilldelades den näst högsta amerikanska officersgraden, General of the Army. Han var NATO:s överbefälhavare 19501952. Viktiga händelser under Eisenhowers presidentskap var vapenstilleståndet i Koreakriget, Suezkrisen och utbyggnad av motorvägar.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 18
Kyrkans portal.

Stora Råby kyrka är en tegelkyrka i Stora Råby, Stora Råby församling och Lunds kommun. Kyrkan är belägen på en grusås 27 meter över havet och har en kyrkogård som inhägnas av kallmur. I församlingen finns även Sankt Knuts kyrka dit den mesta av församlingens verksamhet numera är förlagd.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 19
Kiowaernas överhövding Gúipä'go ("ensam varg") fotograferad av Alexander Gardner i Washington 1872

Kiowa, eg Ga-i-gwu, är den etablerade benämningen på en nordamerikansk indianstam som räknas till prärieindianerna. Kiowaernas ursprungliga namn på sig själva är Kwu'da (”de går ut”), vilket anknyter till stammens skapelseberättelse enligt vilken de gick ut i denna värld från en stor ihålig trädstam. Stammens språk är mycket säreget och anses av en del lingvister vara ett språkligt isolat. Det finns idag cirka 12 000 personer som anser sig vara kiowaer, nästan alla bosatta i Oklahoma.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 20
GWR 'Hall' 5972 'Olton Hall' at Doncaster Works.JPG

Harry Potter är den fiktive huvudpersonen i en serie fantasy-romaner skrivna av J. K. Rowling, som började ges ut 1997 och som kommer att avslutas med en sjunde bok vilken utkommer den 21 juli 2007. Böckerna har gjort en ojämförlig succé med översättningar till 63 språk och försäljningssiffror på 300 miljoner exemplar i hela världen.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 21
Helsingborgs nuvarande stadsvapen

Helsingborgs historia sträcker sig tillbaka till sv:vikingatiden. Dess viktiga plats där Öresund är som smalast har gett staden en strategisk position under lång tid. På medeltiden var Helsingborg och dess slott ett av Nordens mäktigaste fästen och under århundradena har staden varit skådeplats för flera konflikter. Sedan 1700-talet har dock staden levt en relativt fredlig tillvaro och sedan 1800-talet har staden återhämtat sig och blivit en växande hamn- och industristad.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 22

Dag Hammarskjöld, född 1905, var en svensk diplomat och FN:s generalsekreterare från 1953 till sin död i en flygolycka 1961 i nuvarande Zambia. Hammarskjöld tilldelades Nobels fredspris 1961 postumt.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 23
Lee Kuan Yew

Lee Kuan Yew var den första premiärministern i republiken Singapore från 1959 till 1990. Sedan han avgick från ämbetet har Lee fortsatt att vara en av de mest inflytelserika politikerna i Singapore. Han har ofta fått äran för att vara arkitekten bakom Singapores nuvarande välstånd. Under hans tid vid makten växte Singapore från ett u-land till ett modernt utvecklat land.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 24
Medeltida bankett, detalj från Bayeuxtapeten

Medeltidens mat, handlar om matvanorna hos de olika europeiska kulturerna under medeltiden. Under denna period etablerades många nya vanor inom kosthållning och matlagning över hela Europa och många av dessa lade grunden för de moderna europeiska köken. Bröd var det vanligaste livsmedlet i alla samhällklasser och fanns med vid så gott som varje måltid. Spannmålen dominerade även i form av gröt, välling och pasta.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 25
Vårfrukyrkan, Skänninge, södra sidan, juni 2005.jpg

Vårfrukyrkan är en kyrkobyggnad i Skänninge, Skänninge-Allhelgona församling i Östergötland. Den ligger 8 kilometer norr om Mjölby och tillhör Linköpings stift. Kyrkan invigdes år 1306, helgad åt jungfru Maria och kallades därför Vårfrukyrkan.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 26
CristobalColon.jpg

Christofer Columbus, född 1451 i Genua, Italien, var en genovesisk upptäckare och köpman som på den spanske kungens uppdrag korsade Atlanten och nådde Amerika år 1492. Han sökte egentligen en västlig rutt till Indien i Asien och trodde att han funnit den. Upptäckten markerar början av den europeiska koloniseringen av Amerika.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 27
Yoweri Museveni

Yoweri Kaguta Museveni, född omkring 1944 i Uganda, är en ugandisk politiker, landets president sedan 29 januari 1986. Med undantag för de norra delarna av landet har Museveni infört relativ stabilitet och ekonomisk tillväxt till det krigshärjade landet. På senare tid har Museveni kritiserats för författningsändringar och arrestering av oppositionsledare.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 28
Dmitrij Sjostakovitj på ett ryskt frimärke

Dmitrij Sjostakovitj (1906-1975) var en rysk/sovjetisk tonsättare, en av 1900-talets främsta symfoniker och kammarmusiker, omväxlande mycket uppskattad och hårt kritiserad i sitt hemland. Bland hans verk kan särskilt nämnas den 7:e symfonin (av totalt 15), som skildrar belägringen av Leningrad, samt den 5:e och 10:e symfonin.

Sjostakovitj skrev även 15 stråkkvartetter, två pianokonserter, två cellokonserter och två violinkonserter samt filmmusik, bland annat till Berlins fall. Hans komposition Konsert för piano, solotrumpet och stråkar c-moll op 35, komponerad 1933, samt flera verk med socialistrealistiskt program, vittnar om hur han försökte anpassa sig till de politiska kraven och försökte uttrycka sig mindre modernt och mer nyklassiskt. Ett annat exempel är den pastischartade andra pianokonserten (Op.102 från 1956-7) skriven för hans son Maxims examenskonsert, som med den melodiska och melankoliska andra satsen (Andante) tillhör hans mest lättillgängliga verk.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 29
AIK Fotboll

AIK Fotboll är den 1896 startade fotbollssektionen inom den 18911891 bildade svenska idrottsklubben AIK. Representationslaget är baserat i Solna, med verksamhet i hela Stockholmsområdet. AIK är en av de framgångsrikaste svenska fotbollsklubbarna med tio SM-guld och hela 79 säsonger i Allsvenskan, vilket placerar laget på en tredjeplats i den allsvenska maratontabellen. Klubben innehar flest allsvenska rekord och är också en av få svenska klubbar som lyckats ta sig till gruppspelet i Champions League, vilket klubben gjorde 1999.

Sedan 1937 har klubben spelat på Råsundastadion, en arena som 2011 kommer att rivas till förmån för en ny stadion i närheten. Klubben drivs sedan 1999 som ett aktiebolag och har cirka 3000 aktieägare, den störste är AIK Fotbollförening. Vid spel i allsvenskan har laget vunnit publikligan 33 gånger, vilket är flest av alla lag.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 30
Parlamentsbyggnaden i London

Storbritanniens parlament består av The Crown, regenten, House of Commons, underhuset, och House of Lords, överhuset. Underhuset är direkt folkvalt och består av 646 ledamöter valda från lika många valkretsar. Systemet med enmansvalkretsar motverkar små partier. Överhuset omfattar två olika sorters ledamöter: andliga lorder (Lords Spiritual), de högsta biskoparna i Engelska kyrkan, och världsliga lorder (Lords Temporal), personer med pärsvärdighet. Ledamöter av överhuset är inte folkvalda. Underhuset och överhuset möts i skilda kamrar i Palace of Westminster (allmänt känt som "Houses of Parliament") i City of Westminster i London.

Enligt konstitutionell praxis är alla ministrar, däribland premiärministern, ledamöter av underhuset eller överhuset. Formellt är drottningen i parlamentet den helt suveräna (självständiga lagstiftande) makten, men i praktiken ligger i nutid den verkligt suveräna makten hos underhuset: regenten följer premiärministerns råd och överhusets befogenheter är begränsade. Les meir...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 31
[[Fil:|120x170px|link={{{3}}}|{{{2}}}]]

Vietnamesiska (tiếng Việt eller mer sällan Việt ngữ) är det officiella språket i Vietnam. Det talas av cirka 80 miljoner människor. Medan Vietnam var en del av det franska kolonialväldet var språket känt som annamitiska. Det är modersmål för viet-folket (eller kinh-folket) som utgör 86 % av Vietnams befolkning och för cirka 3 miljoner utlandsvietnameser, av vilka cirka hälften bor i USA. Det talas också som andraspråk av minoritetsfolken i Vietnam.

Vietnamesiska ingår i den austroasiatiska språkfamiljen, och det är det språk som utan jämförelse har flest talare i språkfamiljen; språket har många gånger fler talare än alla de andra austroasiatiska språken tillsammans. Stora delar av ordförrådet har lånats in från kinesiska. Vietnamesiska skrevs ursprungligen med kinesiska tecken. Det vietnamesiska alfabet som används idag är en utökning av det latinska alfabetet, med diakritiska tecken för ton och vissa bokstäver.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 32
Norrlands nation

Norrlands nation, Uppsala är den största studentnationen i Uppsala. Nationen riktar sig främst till studerande från Norrland vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, men även studerande vid andra eftergymnasiala skolor kan beviljas medlemskap. Vid Uppsala universitet är medlemskap i en nation obligatoriskt, så kallat nationsobligatorium. Nationen är religiöst och partipolitiskt obunden och ger sina medlemmar tillgång till bibliotek, studieplatser, bostäder, stipendier samt möjligheter att delta i många olika idrotts-, kultur- och nöjessaktiviteter.

Vis - Diskusjon - historikk


Veke 33
{{{2}}}

Den svenska drottningen Victoria av Baden föddes i Baden 1862 och gifte sig vid 19 års ålder med den svenske kronprinsen Gustav. Hon var dottersons dotter till Gustav IV Adolf och ättling till Gustav Vasa, vilket vid den tiden vägde tungt. Hennes svärfader Oscar II ville dessutom knyta starkare band till Tyskland och äktenskapet var även en politisk allians. Victoria hade hela livet besvär med hälsan med ständiga hostningar och luftrörskatarr och Tullgarns slott ansågs vara alltför fuktigt. 1902 hittade hon själv en lämplig plats i närheten av Borgholms slottsruinÖland och där lät hon bygga sommarvillan Solliden. Huset uppfördes i italiensk stil, inspirerad av Axel Munthes villa utanför Capri, San Michele.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 34
Grünspecht Picus viridis.jpg

Gröngöling (Picus viridis) är en fågel inom familjen hackspettar. Gröngölingen, som är en av de vanligaste hackspettarna i Europa, är en stannfågel som tillhör släktet Picus, vilka är hackspettarter med gröngrå fjäderdräkt. Hackspetten kan bli cirka 32 cm lång och kan mäta upp till 52 cm mellan vingspetsarna och könen blir ungefär jämnstora. Både hona och hane kan, förutom den gröngråa fjäderdräkten, kännas igen på den röda hjässan och nacken. Den dagaktiva gröngölingen befinner sig ofta på marken, till skillnad från de flesta andra hackspettar och dess huvudföda är myror som den effektivt fångar med sin cirka 10 cm långa tunga med hullingar.

Gröngölingen förekommer uteslutande i större delen av Europa, men saknas på vissa öar samt i de nordligaste delarna. I övrigt uppträder den i sydvästra Asien och i nordvästra Afrika.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 35
Erik af Pommern.jpg

Sverige under Kalmarunionen behandlar Sveriges historia mellan åren 1397 och 1520, då Sverige tillsammans med Danmark och Norge ingick i Kalmarunionen.

Till följd av de släkt- och vänskapsband som fanns mellan aristokratin i de nordiska länderna förenades dessa 1397 i Kalmarunionen. Genom unionen kunde länderna bli en motvikt mot den nordtyska Hansan. Ett återkommande stridsämne var maktfördelningen mellan centrum och riksråden i de tre länderna, något som ledde till att det i Sverige valdes riksföreståndare. Kampen om makten mellan Danmark och Sverige innebar att Skåne och Götaland förhärjades av trupper vid flera tillfällen.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 36
Urho Kekkonen

Den 3 september skulle Finlands förre president Urho Kekkonen ha fyllt 107 år. På 1920-talet var Kekkkonen en erkänd friidrottare och finländsk mästare i stående höjdhopp. 1936 blev han justitieminister i Kyösti Kallios regering och det blev början på en lång karriär i den finländska politiken. Under fortsättningskriget pläderade han för en uppgörelse med Sovjetunionen och efter kriget fick han ansvaret för rättegångar mot finländska toppolitiker. Han vann presidentvalet 1956 och hans långa tid som president kom att präglas av goda förbindelser österut, en inställning som av kritiker kallats "finlandisering".
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 37
Porträtt av Emanuel Swedenborg vid 75 års ålder hållande manuskriptet av Apocalypsis Revelata (Uppenbarelseboken avslöjad) från 1766. Målningen är av Per Kraft och finns i Statens porträttsamling på Gripsholms slott.

Emanuel Swedenborg (1688-1772) var en svensk vetenskapsman (främst inom naturvetenskap), filosof, Bibeltolkare, teosof, kristen mystiker och teolog. Swedenborg hade en mångsidig karriär som uppfinnare och vetenskapsman. Under större delen av sitt liv publicerade han en mängd skrifter, huvudsakligen skrivna på latin. I skriftsammanhang formulerade han sig sällan på svenska.

Vid 56 års ålder inledde han en andlig fas, då han genom drömmar och visioner av en andlig värld, där han talade med änglar, andar och avlidna personer, fick ett andligt uppvaknande. Han ansåg sig vara utsedd av Gud att skriva en himmelsk doktrin baserad på en reformerad kristendom. Swedenborg har blivit skärskådad i åtskilliga biografier och psykologiska studier.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 38
Bondeförbundarna i regeringen 1951: Ivar Persson i Skabersjö, Gunnar Hedlund, Sam B Norup och Hjalmar Nilson.

Gunnar Hedlund, partiledare för Centerpartiet från 1949 till 1971, spelade en stor roll för att förändra sitt parti från ett parti för bönder till ett allmänborgerligt parti. Hedlund hade goda relationer med socialdemokraternas Tage Erlander och medverkade till koalitionsregeringen under 1950-talet. Hedlund var också intresserad av skogsbruk och hade en helt avgörande betydelse för det kooperativa skogsbolaget NCB.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 39
Romersk soldat

Romersk legion. Den romerska militärens högsta taktiska organisationsnivå utgjordes av legionen. Sammanlagt har över 50 olika legioner identifierats, men som mest förekom omkring 30 vid ett och samma tillfälle. Varje legion hade ett namn och ett nummer, men numreringen utesluter inte dubbletter. Vid ett tillfälle fanns det fem stycken legioner med nummer III: III Augusta, III Gallica, III Italica, III Cyrenaica och III Parthica. Om någon legion utplånades helt under strid, fick dock inte samma nummer förekomma igen. Legionerna och deras soldaters, legionärernas, karaktäristiska utseende är mycket välkända, bland annat genom den tecknade serien Asterix. Förbandens utrustning, beväpning, sammansättning och styrka har dock varierat kraftigt över tiden. Les mer…
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 40
Simeon the Great anonymous seal.jpg

Simeon I den store härskade över Bulgarien från 893 till 927, under det första bulgariska riket. Simeons framgångsrika fälttåg mot bysantinerna, magyarerna och serberna förde Bulgarien till dess största territoriella utvidgning någonsin, och gjorde landet till den mäktigaste staten i det dåtida Östeuropa. Hans styre var också en period av oöverträffat kulturellt välstånd och upplysning, som senare kallats den bulgariska kulturens guldålder.

Under Simeons styre spreds Bulgarien över ett territorium mellan Egeiska havet, Adriatiska havet och Svarta havet, och den nya bulgariska huvudstaden Preslav uppgavs konkurrera med Konstantinopel. Den nyblivet självständiga Bulgariska ortodoxa kyrkan blev det första nya patriarkatet efter de fem tidiga patriarkaten och bulgariska översättningar av kristna texter i glagolitisk skrift spreds över hela den dåvarande slaviska världen. Efter halva sin regeringstid antog Simeon titeln kejsare (tsar), efter att tidigare ha kallats furste (knjaz).
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 41
{{{2}}}

Skata (Pica pica) är en kråkfågel inom släktet skator. Den förekommer i stora delar av Eurasien och norra Afrika. I Europa är skatan vanlig, särskilt i bebodda områden, och med sin karaktäristiska svartvita fjäderdräkt och påfallande långa stjärt är den svår att ta miste på. Skatan är ofta starkt knuten till mänsklig bebyggelse, en så kallad kulturfågel, och uppträder både i städer och på landsbygden. Den häckar också i kustområden. Skatan är allätare och ses ofta proviantera på marken. Den äter både animalisk och vegetarisk föda under hela året. Den taxonomiska indelningen av släktet skator är omdiskuterad och olika avgränsningar av arten skata förekommer.
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 42
Karlstads domkyrka från sydväst.

Karlstads domkyrka är Karlstads stifts katedral och ligger mitt i KarlstadLagbergetTingvallaön, omkring 100 meter från Stora torget. Från Lagberget som användes som tingsplats under medeltiden, syns kyrkan idag vida omkring, bland annat från motorvägsbron (E18) över Klarälven omkring fem kilometer norr om kyrkan.

Domkyrkan är en korskyrka i vitmålad sten både in- och utvändigt och var ursprungligen också en centralkyrka. Läs mera...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 43
[[Fil:|120x170px|link={{{3}}}|William Shakespeare. Huruvida detta är en autentisk avbildning har inte kunnat fastställas.]]

William Shakespeare, född 1564 i Stratford-upon-Avon i Warwickshire i England, död 23 april 1616 i Stratford-upon-Avon, var en engelsk dramatiker, poet och skådespelare.

Shakespeare ses av många inte bara som Englands nationalskald utan också som världslitteraturens främste dramatiker genom tiderna. Redan hans samtida kollega, Ben Jonson, sade "Shakespeare was not of an age, but for all time", på svenska "Shakespeare var inte tidsbunden, utan för evigt". Han har kallats kallad the Bard of Avon ("Barden från Avon") och the Swan of Avon ("Svanen från Avon"). Den dramatiska verksamheten ägde till stor del rum vid "Globe Theatre" (där han var delägare), Southwark, i London under den elisabetanska eran. Läs mera...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 44
Kolkrabe.jpg

Korp (Corvus corax) är en stor, svart kråkfågel. Den återfinns över norra halvklotet och är den mest spridda av alla kråkfåglar. Korpen är en av de två största kråkfåglarna, jämte Corvus crassirostris, och troligen den tyngsta av tättingarna. Korpen har samexisterat med människor i tusentals år, och har i vissa områden varit så framgångsrik att den betraktas som ett skadedjur. En del av dess framgång beror på dess allsidiga kost. Man har iakttagit några anmärkningsvärda bedrifter i problemlösning hos denna art, vilket har lett till uppfattningen att den är mycket intelligent. Under lång tid har den förekommit i mytologi, folklore, konst och litteratur. Läs mera...

Vis - Diskusjon - historikk


Veke 45
Josefstalinjatkosota.jpg

Fortsättningskriget utkämpades mellan Finland och Sovjetunionen mellan den 25. juni 1941 och den 19. september 1944 under andra världskriget.

Kriget inleddes då sovjetiska plan bombade Helsingfors i juni 1941, varefter Finland förklarade krig mot Sovjetunionen och återerövrade Karelen som förlorats i Vinterkriget. Kriget övergick därefter i ställningskrig, tills Sovjetunionen inledde ett storanfall på Karelska näset i juni 1944.

Vapenvilan inleddes den 4. september klockan 07.00 för finländsk del, och Sovjetunionen avslutade krigsaktionerna ett dygn senare, den 5. september. Fredsavtalet skrevs under den 19. september och det slutliga fredsavtalet skrevs under i Paris 1947. Finland överlät igen de områden som förlorats i Vinterkriget samt Petsamo. Läs mera...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 46
{{{2}}}

George Frost Kennan, född 16 februari 1904, död 17 mars 2005, var en amerikansk diplomat, politisk rådgivare, statsvetare och historiker, mest känd som upphovsmannen till begreppet uppdämning och som en nyckelfigur i början av kalla kriget.

George Kennan har blivit berömd för sitt ”långa telegram” från Moskva 1946 och den påföljande X-artikeln (”The Sources of Soviet Conduct”) från 1947. X-artikeln argumenterade för att Sovjet till sin natur var expansionistiskt och att dess inflytande måste ”uppdämmas” inom områden med avgörande strategisk betydelse för USA. Dessa texter blev grundläggande texter om kalla kriget, formulerade Trumanadministrationens nya anti-Sovjetpolitik och inspirerade till Trumandoktrinen och till USA:s strategi om "uppdämning" av Sovjetunionen. Det gjorde att Kennan under resten av sitt liv var en ledande auktoritet inom kalla kriget. Som chef för utrikesdepartementets Policy Planning Staff från 1947 spelade Kennan en huvudroll i utformningen av Marshallplanen. Läs mera...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 47
Underhusets gamla kammare som byggdes av Sir Charles Barry förstördes av tyska bomber under andra världskriget. De grundläggande dragen i Barrys utformning behölls när kammaren återuppbyggdes.

Underhuset (engelska: House of Commons) är den vanliga benämningen för ena kammaren i det brittiska parlamentet. Den brittiska parlamentarismen fordrar att premiärministern har stöd av en majoritet i just underhuset. De 646 ledamöterna i underhuset är demokratiskt valda och kallas "Medlemmar av Parlamentet" (engelska: Members of Parliament, MPs).

Ledamöterna väljs genom majoritetsval i enmansvalkretsar och sitter tills parlamentet upplöses (maximalt fem år). Varje ledamot väljs av, och representerar, en valkrets. Det stora flertalet ministerposter besätts av underhusledamöter, och varje premiärminister sedan 1902, med ett mycket kortvarigt undantag i Sir Alec Douglas-Home 1963, har hämtats från underhuset (Home tog också säte i underhuset kort efter att han blivit utsedd till premiärminister). Läs mera...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 48
Harry S. Truman - amerikansk president

Harry S. Truman, född 8 maj 1884, död 26 december 1972, var en amerikansk politiker (demokrat) och USA:s president 1945-1953.

Truman föddes i en jordbrukarfamilj i Missouri och fick ingen möjlighet att studera på universitet. Han arbetade under flera år som farmare och deltog sedan i första världskriget. Efter att ha varit delägare i en klädaffär 1919-1922, påbörjade Truman sin politiska karriär som lokalpolitiker, med stöd från den inflytelserika Pendergastfamiljen. 1934 blev han invald i USA:s senat men möttes av misstänksamhet från Rooseveltadministrationen på grund av sin koppling till Pendergast. Han nominerades till vicepresidentkandidat 1944 och tillträdde tjänsten den 20 januari 1945, efter demokraternas seger i presidentvalet. Knappt tre månader senare avled Franklin D. Roosevelt och Truman blev, i egenskap av vicepresident, ny president. Han återvaldes genom en överraskande seger i presidentvalet 1948. Läs mer
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 49
den utrydningstruede papegøyearten Kakapo

Kakapo är en nattaktiv papegojart med gul-grön fjäderdräkt, som är endemisk för Nya Zeeland.

Kakapon känns igen på en distinkt ansiktsrundel av sensoriska, morrhårsliknande fjädrar, en stor grå näbb, korta ben, stora fötter, och vingar och stjärt av relativt kort längd. Dess anatomi är ett typexempel på tendensen för fåglars evolution på havsöar med få predatorer och god tillgång på föda: termodynamisk effektivitet på bekostnad av flygförmåga. Med den polynesiska och europeiska kolonisationen och införandet av rovdjur som katter, råttor, hermeliner och hundar utplånades nästan alla kakapoer. Kakapon är idag kritiskt utrotningshotad, med bara 86 kända levande individer, av vilka alla har givits namn. Läs mera...
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 50
Verner von Heidenstam

Verner von Heidenstam fick Nobelpriset i litteratur 1916. Heidenstam debuterade 1888 som författare med en diktsamling som bröt med den då rådande svenska litterära traditionen med realism och naturalism, för att istället innehålla romantik, individualism och sensualism, vilket kom att bli stilbildande för flera andra svenska författare under 1890-talet och åren därefter. Heidenstam kom därför att bli den främste företrädaren för dessa "nittiotalister", och hans böcker, exempelvis Svenskarna och deras hövdingar, innehåller många nationella och historiska teman. Heidenstam är begraven på Övralid utanför Motala. Läs mera
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 51
Harlech Castle

Wales historia börjar efter den senaste istiden. Wales nedtecknade historia börjar med romarnas ankomst år 48. Wales blev en del av den romerska provinsen Britannien och stod under romerskt styre ända tills legionerna drogs tillbaka runt år 400. Under de följande århundradena bildades kungariken som Gwynedd och Powys och Wales kristnades. Den tidiga medeltiden kantades av de walesiska kungarikenas strider mot engelska kungariken och till slut mot normanderna, som nådde de walesiska gränserna runt 1067. 1282 anslöts Wales till det engelska kungariket. Owain Glyndŵr ledde ett uppror under tidigt 1400-tal och hade kontrollen över Wales under några år innan den engelska kronan kunde återta sitt styre. På 1500-talet antogs lagar som fullständigt införde Wales i England. Under 1800-talet upplevde särskilt sydöstra Wales snabb industrialisering och en dramatisk folkökning. I dessa områden talades kymriska, men de blev mer och mer anglifierade under slutet av århundradet. Läs mera
Vis - Diskusjon - historikk


Veke 52
François-René de Chateaubriand. Porträtt av Anne-Louis Girodet-Trioson

François-René de Chateaubriand, född 1768 i Saint-Malo, Frankrike, död 1848 i Paris, var en fransk adelsman, politiker, skribent, diplomat, militär och författare. Han var Frankrikes utrikesminister 1822-1824, men är numera mest känd som författare.

Chateaubriand var högadlig och tillhörde emigrantarmén som bekämpade Franska revolutionen. Han slöt sig först till Napoleon Bonaparte men blev sedan en av dennes mest hätska kritiker. Han var tillsammans med Madame de Staël den som grundade den franska romantiken, liksom en av dem som bidrog till att kristendomen återinfördes i Frankrike under Napoleon. (mer...)
Vis - Diskusjon - historikk


Utvald svensk artikkel-arkiv: 20052006200720082009201020112012