Wikipedia:Vekas artikkel/Veke 40, 2010

Tunguskahendinga var ein særs kraftig eksplosjon nær elva Podkamennaja Tunguska i Russland, den 30. juni 1908. Sjølv om årsaka til eksplosjonen er omdiskutert, så var han mest truleg årsaka av ein stort meteoroide- eller komet-fragment som eksploderte i ei høgd på 5–10 km over bakken. Forskjellige studium har gjeve forskjellige estimat på storleiken på objektet, men den alminnelege oppfatninga er at han var nokre titals meter i diameter.

Sjølv om objektet eksploderte i lufta og ikkje trefte jordoverflata, så vert hendinga likevel rekna som eit nedslag. Estimat for sprengkrafta i eksplosjonen varierer frå 5 til 30 megatonn TNT med 10–15 megatonn som det mest trulege, rundt 1000 gonger kraftigare enn Hiroshima-bomba. Ein eksplosjon av denne storleiken er i stand til å øydeleggje ein stor by. Eksplosjonen velta om lag 80 millionar tre over eit område på 2150 km². Det er rekna ut at jordskjelvet frå eksplosjonen ville ha målt 5,0 på Richterskalaen.

Tunguskahendinga vert rekna som det største nedslaget på land i nyare historie, sjølv om tilsvarande store nedslag i fjerne havområde ikkje ville vorte registrert før global satellittovervaking vart etablert på 1960- og 1970-talet. Les meir...