Abacab
Studioalbum av Genesis
Utgjeve 14. september 1981
Innspelt Mai – juni 1981 i The Farm i Surrey
Sjanger Poprock, progressiv rock
Lengd 47:10
Selskap Charisma (UK)

Atlantic (USA) Vertigo (South America)

Produsent Genesis
Kritikk
Genesis-kronologi
Duke
(1980)
Abacab 3X3
(1982)


Abacab er eit musikkalbum frå 1981 og det 11. studioalbumet av det britiske bandet Genesis. Det gjek til topps på albumlista i Storbritannia og låg på lista i 27 veker.

Bakgrunn og innspelingEndra

Gruppa hadde opphavleg skreiv nok songar til eit nytt album, men dei valde å forkaste desse fordi dei meinte at dei hadde vorte, i følgje Mike Rutherford, «ein karikatur av oss sjølv.» I det som han såg som eit stort vendepunkt for gruppa, så valde dei å kaste bort songar som høyrdest ut som noko dei hadde gjort før.[4]

Albumet held fram den skarpe stilmessige endringa til bandet, som hadde byrja på det førte albumet Duke, mot ein meir radiovenleg popstil. «No Reply At All» har med blåserekkja til Earth, Wind & Fire (som Collins hadde nytta på soloalbumet sitt Face Value tidlegare i 1981).

Genesis produserte Abacab på eigahand. Teknikar Hugh Padgham, som hjelpte Collins på Face Value, heldt fram å arbeide med Genesis og Collins gjennom heile tiåret.

Albumet har namn frå eit tidleg arrangement av tittelsporet. Rutherford sa på det amerikanske radioprogrammet In the Studio with Redbeard: «Det var tre bitar med musikk i 'Abacab', og me kalla dei 'del a', 'del b' og 'del c'... og me sette dei i forskjellige rekkefølgjer. Med starta kanskje med del a, og så hadde me del c, og på eit tidspunkt så stod det Abacab. På den endelege versjon er det ikkje slik i det heile, det er meir som 'Accaabbaac'».

Tre songar frå Abacab-innspelinga —«Paperlate», «You Might Recall» og «Me & Virgil»—vart gjevne ut som EPen 3 X 3. Dei vart òg gjevne ut på albumet Three Sides Live i 1982. To andre songar frå innspelingane, «Naminanu» og «Submarine», kom ut som B-sider til singelen «Abacab».

«No Reply at All» vart framført på konsert av Phish som ei hyllest til Genesis på innsetjingsseremonien til Rock and Roll Hall of Fame i 2010.

MottakingEndra

Rolling Stone hylla albumet for at dei kasta bort alt artisteriet frå dei førre albuma og gjekk attende til eit enklare arrangement som trekte inspirasjon for samtidige popband som XTC og The Police.[2]

InnhaldEndra

Alle songar er skrivne av Tony Banks, Phil Collins og Mike Rutherford, bortsett frå der andre er nemnde. 

Side ein
# Tittel Lengd
1. «Abacab»   7:02
2. «No Reply at All»   4:33
3. «Me and Sarah Jane»   6:00
4. «Keep It Dark»   4:32
Side to
# Tittel Lengd
5. «Dodo/Lurker»   7:30
6. «Who Dunnit?»   3:23
7. «Man on the Corner»   4:27
8. «Like It or Not»   4:57
9. «Another Record»   4:39

MedverkandeEndra

Andre medverkande

KjelderEndra

  1. Abacab Genesis Allmusic.com, Stephen Thomas Erlewine
  2. 2,0 2,1 Fricke, David (26. november 1981). Abacab review, Rolling Stone.
  3. Andy Fyfe Q,. mai 2007, Issue 250.
  4. Neer, Dan (1985). Mike on Mike [interview LP], Atlantic Recording Corporation.