Back in the Saddle

Back in the Saddle
Singel av Aerosmith
frå albumet Rocks
B-side

Nobody's Fault

Utgjeve 22. mars 1977
Innspelt Februar–mars 1976
Studio Wherehouse og Record Plant Studios
Sjanger Heavy metal[1]
Lengd 4:40
Selskap Columbia
Tekstforfattar Steven Tyler
Låtskrivar(ar) Steven Tyler, Joe Perry
Produsent Jack Douglas
Aerosmith-kronologi 
«Walk This Way»
(1976)
Back in the Saddle «Draw the Line»
(1977)


«Back in the Saddle» er ein song av det amerikanske hardrockbandet Aerosmith. Han vart skriven av Steven Tyler og Joe Perry. Det er det første sporet på albumet Rocks, som kom ut i 1976. Songen vart òg gjeven ut som den tredje singelen frå albumet i 1977. Han nådde 38. plassen på Billboard Hot 100.

Bakgrunn endre

Hovudriffet i songen vart skrive av Joe Perry på ein Fender Bass VI, som gir songen den karakteristiske «brumminga». Brad Whitford speler sologitar. «Back in the Saddle» har ein av dei tyngste og mest merkbare basslinjene av Tom Hamilton. Songen er òg oppsiktsvekkjande for den langsame oppbygginga av trommeslag og gitarriff i byrjinga av songen, og dessutan lydeffektar av ein galopperande hest og piskar, og skrik og jodling av Steven Tyler på slutten av songen. Ein ekte oksepisk skulle brukast til piskeeffektane, og det vart brukt timar på å få han til å knekka. Bandmedlemmene enda opp oppskorne og skadde utan å gjera nokon framgang. Til slutt bestemde bandet seg for at piskeeffektane skulle skapast ved å kvervla ein 30-fots leidning frå studioet, og deretter ved å skyta ein kapselspistol for å skapa sprekken i pisken (lydeffektane er meir framståande i den kvadrofoniske miksen av albumet (Columbia CAQ 34165)). Når songen er blitt framført på konsert, har Tyler ofte gjeve meir merkbare lyriske og synlege referansar til sex. Sjølv om teksten, av Tyler, vart skrive med den enkle ideen om cowboyar og sex, fekk denne songen ny tyding etter at Aerosmith vart gjenforeina i 1984 og byrja på Back in the Saddle-turneen.

Det er utan tvil ein av dei tyngste songane av topp 40-singlane til Aerosmith og er omtalt av rockemusikarane Slash og James Hetfield som blant deira favorittrockesongar.

«Salen» Tyler refererer til i songen er ein metafor for fleire seksuelle posisjonar.

Mottaking endre

Cash Box sa at «mange rytmiske endringar, ei flott basslinje og mange inderlege fans burde bera denne i same retning som 'Walk This Way'.»[2] Record World kalla den «ein mektig oppfølgjar til den sydande 'Walk This Way'.»[3]

Coverversjonar endre

Sebastian Bach spelte inn songen på soloalbumet sitt Angel Down frå 2007 som duett med Guns N' Roses-frontmann Axl Rose.

Mark Slaughter, Albert Lee, Rudy Sarzo og Frankie Banali spelte inn songen til hyllestalbumet Not the Same Old Song and Dance (Eagle Records, 1999). Andre gitarar var av produsentane av albumet, Bob Kulick og Bruce Bouillet.

I 2014 spelte Aloe Blacc denne songen på soundtracket til filmen Need for Speed.

I andre medium endre

Songen vart brukt under opninga til NASCAR-løp på ESPN frå 2007 til 2008. I februar 2009 brukte Minority Whip Eric Cantor (R-VA) «Back in the Saddle» for å skryta i ein annonse at «The House GOP is back» på grunn av den einstemmige motstanden i partiet i huset mot American Recovery and Reinvestment Act of 2009. Etter at Stage Three Music, som eig rettane til songen, hevda bruken som brot på opphavsretten, vart Cantor tvinga til å ta ned annonsen. Aerosmith godkjende heller ikkje bruken og ville òg ha den fjerna.[4] Songen vart brukt i traileren, i tillegg til å vera framståande i actionfilmen Red frå 2010

Kjelder endre

  1. Buckley, Peter (2003). The Rough Guide to Rock. Rough Guides. s. 11. ISBN 978-1-84353-105-0. 
  2. «CashBox Singles Reviews» (PDF). Cash Box. 26. mars 1977. s. 19. Henta 11. mai 2023. 
  3. «Ukens hits» (PDF). Record World: 1. 26. mars 1977. Henta 16. februar 2023. 
  4. Schor, Elana. «Aerosmith til House GOP: Ikkje bruk songen vår». Talking Points Memo, 18. mai 2023, tilgjengeleg online.