Carly Simon

amerikansk songar

Carly Elisabeth Simon (fødd 25. juni 1943) er ein amerikansk låtskrivar og musikar. Ho blei kjend på 1970-talet for ei rekkje hittar som «Anticipation», «The Right Thing to Do», «Haven't Got Time for the Pain», «You Belong to Me», «Coming Around Again», og fire singlar som selde til gull: «You're So Vain», «Mockingbird» (duett med James Taylor), «Nobody Does It Better» og «Jesse».

Carly Simon
Carly Simon (1989).jpg
Fødd25. juni 1943 (79 år)
FødestadBronx
FødenamnCarly Elisabeth Simon
OpphavUSA
Aktiv1964–
Sjangerpop
Instrumentgitar, piano, vokal
Stemmetypealt
PlateselskapArista Records, Warner Bros. Records, Elektra Records, Epic Records
Verka sommusikar, songar, komponist, låtskrivar, gitarist, pianist, skodespelar, plateartist
MorAndrea Heinemann Simon
FarRichard L. Simon
Gift medJames Taylor, James Hart
BornSally Taylor, Ben Taylor
PrisarGrammy Award for beste nye artist

Ho har òg vunne Oscar for beste song, Golden Globe og har vunne Grammyprisen to gongar. Simon blei innlemma i Songwriters Hall of Fame i 1994.

KarriereEndra

Simon byrja opptre med systera Lucy Simon i 1963 som The Simon Sisters.[1] Duoem gav ut tre album, fyst Meet the Simon Sisters med songen «Winkin', Blinkin' and Nod», som ble ein mindre hitt.[2] Etter at Lucy gav seg fekk Carly stor suksess som soloartist med debutalbumet Carly Simon frå 1971. Med dette vann ho Grammy Award for Best New Artist. Singelen «That's the Way I've Always Heard It Should Be» nådde Topp 10-lista og gav henne ein Grammy-nominasjon for Best Female Pop Vocal Performance.

Det andre albumet til Simon, Anticipation, kom ut året etter og blei ein endå større suksess. Det selte til gull. Det tredje albumet, No Secrets (1972), var på fyrsteplassen på Billboard 200 i fem veker og selde til platina.

Filmmusikk (utval)Endra

I 1977 framførte Carly Simon «Nobody Does It Better» i James Bond-filmen The Spy Who Loved Me. I alle tidlegare Bond-filmar hadde hovudmelodien av filmen hatt same tittel som filmen sjølv; bidraget til Simon representerte eit brot med denne tradisjonen.

Til filmen Working Girl frå 1988 skreiv Simon fleire av musikkspora, og for gjennomgangsmelodien av filmen Let the River Run vann ho som første kvinnelege komponist ein Grammy Award, ein Golden Globe og Oscar for beste song.[3]

DiskografiEndra

Studioalbum

  • Carly Simon, 1971
  • Anticipation, 1971
  • No Secrets, 1972; inneholder blant annet:
    • You're So Vain
  • Hotcakes, 1974
  • Playing Possum, 1975
  • Another Passenger, 1976
  • Boys in the Trees, 1978
  • Spy, 1979
  • Come Upstairs, 1980
  • Torch, 1981; inneholder blant annet:
    • Spring Is Here
  • Hello Big Man, 1983
  • Spoiled Girl, 1985
  • Coming Around Again, 1987; inneholder blant annet:
  • My Romance, 1990
    • Bewitched, Bothered and Bewildered
  • Have You Seen Me Lately, 1990
  • This Is My Life, 1992
  • Romulus Hunt: A Family Opera, 1993
  • Letters Never Sent, 1994
  • Film Noir, 1997
  • The Bedroom Tapes, 2000
  • Moonlight Serenade, 2005; inneholder blant annet:
  • Into White, 2007; inneholder blant annet:
    • The Riddle Song
  • This Kind of Love, 2008

Samlealbum

  • The Best of Carly Simon, 1975
  • Greatest Hits Live, 1988
  • Clouds In My Coffee, 1995
  • The Very Best Of Carly Simon: Nobody Does It Better, 1999
  • Christmas Is Almost Here, 2002
  • Anthology, 2000
  • Christmas Is Almost Here Again, 2003
  • Reflections: Carly Simon's Greatest Hits, 2004

VideoarEndra

  • Live from Martha's Vineyard, 1987
  • Carly in Concert — My Romance, 1990
  • Live at Grand Central, 1995
  • A Moonlight Serenade on the Queen Mary 2, 2005
  • Christa McAuliffe: Reach for the Stars documentary, songs by Carly Simon, 2006

BøkerEndra

  • Amy the Dancing Bear, 1989
  • The Boy of the Bells, 1990
  • The Fisherman's Song, 1991
  • The Nighttime Chauffeur, 1993
  • Midnight Farm, 1997

KjelderEndra

  1. Jack Harkrider (27. april 1963). «Smothers Brothers Visit 'Hootenanny'». Fort Worth Star-Telegram. The Simon Sisters, Lucy and Carly, making their television debut, will sing "Winken, Blinken, and Nod." 
  2. Whitburn, Joel (1991). Top Pop Singles 1955–1990. Record Research, Incorporated. ISBN 0-89820-089-X. 
  3. SIMON CARLY (18. april 2012). «ASCAP Founders Award». American Society of Composers, Authors and Publishers. Arkivert frå originalen 2014-05-01. Henta 13. mai 2016.