Dumfries

Dumfries

skotsk-gælisk Dùn Phris
Dumfries sentrum.
Dumfries sentrum.
Plassering
Dumfries is located in
Styresmakter
Land Flag of the United Kingdom.svg Storbritannia
Konstituerande land Flag of Scotland.svg Skottland
Region Dumfries and Galloway
Tradisjonelt grevskap Dumfries
Geografi
Innbyggjarar
 - By (2001)

43,009
Koordinatar 55°4′″N 3°36′″WKoordinatar: 55°4′″N 3°36′″W
Diverse annan informasjon
Postnummer DG1/2
Telefon-retningsnummer 0 1387
Commons-logo.svg Commons har multimedium som gjeld: Dumfries

Dumfries er ein by og det administrative senteret i regionen Dumfries and Galloway i det sørlege Skottland. Han har kring 40 000 innbyggjarar og ligg ved elva Nith.

Byen blir kanskje forbunde mest med at Robert Burns budde der i 1790-åra. Robert Burns-senteret ligg i ein vassmølle frå 1700-talet ved vestbreidda av Nith. Over møllen er det ei vindmølle, òg frå 1700-talet, som rommar Dumfries museum og Camera Obscuraobservatoriet. Museet har utstillingar om førhistorisk tid, faunaen i saltmyrene i Solway, tidlege kristne utskjeringar frå Skottland og viktoriansk gardsliv. Observatoriet vart opphavleg oppretta for å huse eit astronomisk instrument som vart installert i 1836, og har ein spesiell skjerm som viser panorama frå Dumfries og omland.

Ved Devorgillabrua, som er frå det 1400-talet, ligg Old Bridge House, som er dei eldste husa til byen. Det er frå 1660, og er bygd inn i sjølve brua.

Under andre verdskrig låg den norske Brigaden i Skottland forlagt her.

Fleire tidlegare studentar frå Dumfries Academy er velkjende personar, blant andre: James Matthew Barrie, som skreiv Peter Pan; skodespelaren John Laurie og Jane Haining. Kjende personar som kjem frå byen inkluderer Formel 1-føraren David Coulthard og tidlegare racerførar Alan McNish.

Dumfries er heimstaden for fotballklubben Queen of the South.

KjelderEndra