Glückstadt (dansk Lykstad) er ein by sør i den tyske delstaten Schleswig-Holstein. Han ligg i Holstein ved møtepunktet mellom nedre Elbe (Unterelbe) og bielva Rhin. Byen ligg rundt 36 km nordvest for Altona og 45 km nordvest for Hamburg, og er i dag del av storbyområdet Hamburg (Metropolregion Hamburg). Ved utgangen av 2010 hadde Glückstadt 11 498 innbyggjarar.

Glückstadt
Horisonten til Glückstadt
Horisonten til Glückstadt
Byvåpenet til Glückstadt
Byvåpenet til Glückstadt
Styresmakter
Delstat
Landkreis
Schleswig-Holstein
Steinburg
Geografi
Flatevidd 22,76 km²
Innbyggjarar 11 498 (2010)
Innbyggjarar
 - By (2010)

10 885
Høgd over havet 2 m
Tidssone
- Ved sommartid
UTC+01:00, UTC+2 (UTC)
UTC+2 (UTC)
Diverse anna
Heimeside: https://www.glueckstadt.de/
Nettstad: www.glueckstadt.de
Plassering
Plassering av Glückstadt
Plassering av Glückstadt

Byen blei grunnlagt som Lykstad av den dansk-norske kongen Kristian IV i 1617, som fekk myrområdet langs elva drenert. Han lova innflyttarar skattefritak og religionsfridom. Målet var å danna ein konkurrent til Hamburg, som var ein fri keisarby lengre oppe langs elva. Lykstad skulle vera ein uinntakeleg festning- og hamneby. Befestninga blei fullført i 1620. Slottet er i dag gjort om til museum. Glückstadt var del av Danmark fram til landet tapte Slesvig og Holstein i Den dansk-tyske krigen i 1864.

Glückstadt er stasjon på jernbanelinja mellom Itzehoe og Elmshorn. Han har ferjesamband over Elbe til Altendorf/Wischhafen. Byen er med i turistruta Deutsche Fährstraße og sykkelruta Elberadweg.

Kjelder

endre

«Glückstadt» i Store norske leksikon, snl.no.

Bakgrunnsstoff

endre
  Commons har multimedium som gjeld: Glückstadt
  Denne geografiartikkelen som har med Tyskland å gjere, er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.