Grigorij Potemkin

Grigorij Aleksandrovitsj Potemkin (24. september 173916. oktober 1791) var ein russisk adelsmann med tittel av fyrste, general/feltmarskalk, statsmann, og frå 1774 de facto ektefelle og medregent med Katarina den store.[1] Han var så dominerande i sin samtid at det vart sagt at «når han ikkje var til stades ved hoffet, snakka ein ikkje om anna enn han, og når han var til stades, såg ein ikkje anna enn han».[2]

Grigorij Potemkin

Fødd13. september 1739
Chizhevo
Død5. oktober 1791
Rădenii Vechi
Alle titlarknjaz
Hus eller slektPotyomkin
GravstadHeilage Katarinakyrkja i Kherson
LandDet russiske imperiet
FarAlexander Potemkin
EktefelleKatarina II av Russland
SambuarKatarina II av Russland

Potemkin er særleg kjend for innsatsen sin for å folkesetja dei øyda områda i det sørlege Ukraina som kom under russisk kontroll ved Küçük Kaynarca-traktaten av 1774 etter det russisk-tyrkiske krigen (1768-1774). Blant byane som vart grunnlagde av Potemkin er Odessa, Kherson, Mykolajiv, Sevastopol og Dnipropetrovsk.

Kjend for falske fasadar

endre

Grigorij Potemkin er truleg mest kjend for Potemkins kulisser, ei nemning for ein falsk fasade eller overflate for å skjula det verkelege utsjåande, vanlegvis til propagandaføremål.

Kjelder

endre
  1. Tetzlaff, side 276 og 285
  2. Tetzlaff, side 305
Bibliografi

  Denne historieartikkelen som har med Russland å gjere, er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.