Lhasa Tibetansk: ལྷ་ས་; Wylie: lha-sa; Mal:Zh-stp, nokre gonger kalla Llasa, er den tradisjonelle hovudstaden i Tibet. Byen er no hovudstad i Tibet-regionen i Folkerepublikken Kina. Byen er i tillegg tradisjonelt hovudsetet til Dalai Lama.

Lhasa
Potalapalasset i Lhasa.
Potalapalasset i Lhasa.
Potalapalasset i Lhasa.
Styresmakter
Land
Provins
Folkerepublikken Kina
Regionen Tibet
Borgarmeister Doje Cezhug
Geografi
Flatevidd 29 634,01 km²
Flatevidd
 - By

53 km²
Innbyggjarar
 - By (2009)

1,110,123
Koordinatar 29°39′″N 91°07′″EKoordinatar: 29°39′″N 91°07′″E
Høgd over havet 3490 m
Tidssone UTC + 8 (UTC+8)
Diverse anna
Telefon-retningsnummer 850000
Heimeside: http://lasa.gov.cn
Plassering
Plassering av Lhasa
Plassering av Lhasa
Lhasa i Lhasadalen i Tibet.

Lhasa tyder «staden til gudane». Byen ligg kring 3650 meter over havnivå og er med det ein av dei høgstliggjande byane i verda.

Historie endre

Den andre keisaren av Tibet, Songtsen Gampo, skal ha gjort Lhasa til hovudstad. Andre kjelder syner at landet vart styrt frå fleire byar, som skifta mellom å vera hovudstad.

I den første delen av 1900-talet kom fleire vestlege oppdagarar til byen. Mellom desse var Francis Younghusband, Alexandra David-Néel og Heinrich Harrer. I utgangspunktet var Lhasa ein heilag og lukka by, stengd for framande. I 1950-åra gjorde kinesrane seg stadig sterkare gjeldande, og ved hjelp av militære styrkar fekk dei styringa over Tibet. Frå 1959 har tibetanarar i eksil, leia av den fjortande Dalai Lama oppretthalde ei eksilregjering.

Turisme endre

Potalapalasset er definert av UNESCO til å stå på verdsarvlista for kulturminne. Andre viktige bygg er Jokhang, Norbulingka, Drepung-klosteret og Sera-klosteret.

Ein 1080 km lang jarnveg, Qinghai-Tibet jarnvegen til Lhasa er under bygging.

  Wikimedia Commons har multimedia som gjeld: Lhasa