Nikolaj I av Russland

(Omdirigert frå Nikolai I av Russland)

Nikolai I av Russland (6. juli 17962. mars 1855) var tsar av Russland og konge av Polen mellom 1825 til han døydde i 1855.

Nikolaj I av Russland
Franz Krüger - Portrait of Emperor Nicholas I - WGA12289.jpg
Fødd25. juni 1796
FødestadGattsjinapalasset
Død18. februar 1855
DødsstadVinterpalasset
GravstadPeter- og Pauluskatedralen
Gift medCharlotte av Preussen
DynastiRomanov-Holstein-Gottorp
FarPaul I av Russland
MorSophie Dorothee von Württemberg
BornAleksander II av Russland, Grand Duchess Maria Nikolaevna of Russia, Queen Olga of Württemberg, Grand Duchess Alexandra Nikolaevna of Russia, Konstantin Nikolajevitsj av Russland, Nikolaj Nikolajevitsj av Russland, Grand Duke Michael Nikolaevich of Russia, Grand Duchess Elizabeth Nicholaevna of Russia, Joséphine Koberwein, unnamed daughter Romanov, second unnamed daughter Romanov, third unnamed daughter Romanov, Olga Karoline Albrecht, Aleksey Paskhin

Nikolai I var kjend for eit despotisk styre og dreiv et stort hemmeleg politi og eit nettverk av spionar. Utanrikspolitisk sett var han sterkt mot revolusjonar. Han tilbydde militær stønad til å slå ned revolusjonar kringom i Europa, og fekk tilnamnet «Europas politimann». I 1830 avskaffa han det polske kongedømet etter ein revolusjon og gjorde Polen til ein russisk provins.

FamilieEndra

Han var son av Paul I av Russland og Sophie Marie Dorothea av Württemberg. Nikolai I var yngre bror av Alexander I av Russland, som han etterfylgde som tsar. Han gifte seg med Charlotte av Preussen (1798 - 1860). Ho vart som gift kalla Alexandra Feodorovna. Charlotte var dotter av Fredrik Wilhelm III av Preussen og Louise av Mecklenburg-Strelitz.

Nikolai og Alexandra fekk desse borna: