Palm Islands

Palm Islands er to kunstige øyar, Palm Jumeirah og Palm Jebel Ali, på kysten av Dubai i Dei sameinte arabiske emirata. I november 2014 var berre Palm Jumeirah ferdigbygd. Denne øyar er forma som eit palmetre, toppa av ein halvmåne. Når øya er ferdig vil Palm Jebel Ali ha same form og begge øyane vil huse store bustadområde, feriestader og underhaldningssenter, og i alt ha 520 kilometer med ikkje-offentlege strender.

Palm Islands
øy
PalmIslandDubai.JPG
Land Flag of the United Arab Emirates.svg Dei sameinte arabiske emirata
Koordinatar 25°7′N 55°8′E

Palm Islands
25°7′1″ N 55°7′55″ E
United Arab Emirates location map.svg
Locator Red.svg
Wikimedia Commons: The Palm

Bygginga av Palm Jumeirah byrja i juni 2001. Kort tid etter vart det annonsert at ein skulle byggje Palm Jebel Ali. Ei tredje øy var planlagt, og bygginga starta, men denne vart seinare omforma og kalla Deiraøya.

Palm Jumeirah, Burj Khalifa og byen Dubai om natta. Astronautnbilete, 2012

Palm JumeirahEndra

Palm Jumeirah består av ei tre stamme og 16 bregneblad, og er omgjeve av ei halvmåneforma øya som dannar ein 11 km lang bølgjebrytar. Sjølve øya er fem kilometer gonger fem kilometer.

Innbyggjarar byrja å flytte ut på Palm Jumeirah mot slutten av 2006. Palmeøyane er rekna som eit statussymbol i Dubai.

Palm Jebel AliEndra

Bygginga av Palm Jebel Ali byrja i oktober 2002 og var venta å vere ferdig i midten av 2008..[1][2]

MiljøproblemEndra

Bygginga av Palm Islands har hatt stor innverknad på miljøet i området, og ført til endringar i dyrelivet, kysterosjon og sedimenttransport langs kysten og bølgjemønster. Sediment som vart virvla opp under bygginga skadde det lokale sjølivet og reduserte sollyset for vegetasjonen i sjøen. Bølgjemønstra har òg endra seg sidan vatnet prøver å strøyme rundt dei nye hindringane.[3][4]

GalleriEndra

KjelderEndra

BakgrunnsstoffEndra

  Wikimedia Commons har multimedia som gjeld: Palm Islands