Torbjørg Lie

norsk skribent

Torbjørg Jørundsdotter Lie (23. februar 185613. februar 1924) var ei norsk gardbrukarkone og ein skribent frå garden Rinden i Åslandsgrenda i Fyresdal, busett i Kviteseid.

Torbjørg Lie
Fødd 23. februar 1856
Død

13. februar 1924 (67 år)

Yrke journalist

I 1880 reiste Torbjørg Jørundsdotter Breland til Vonheim folkehøgskule og tok eit kurs. To år seinare gifta ho seg med gardmann og diktar John Pedersson Lie frå Lie i Liegrend i Fyresdal og dei vart buande på Lie. Eldste son deira var Håkon Lie (1884-1970) som vart skogforvaltar og forfattar.

Torbjørg Lie skreiv brev til Decorah-Posten i Iowa i om lag 30 år, i perioden frå fyrst på 1890-talet og til 1920-åra. Til å byrje med skreiv ho kladd til breva og så sette ektemaken dei om til norsk-dansk, før dei vart sende til Iowa til trykking. Dei norsk-amerikanske avisene trykte lite på nynorsk. Etter kvart tok Torbjørg over alt arbeidet med breva og utvikla seg til å bli ein sjølvstendig journalist. I breva til Decorah-Posten skreiv ho om det ho opplevde i den verda der ho levde.

Desse breva frå Vest-Telemark, med sentrum i Fyresdal, er eit tidsbilete og ei kulturell kjelde til den lokale historia. På sett og vis er dei eit motstykke til alle breva som kom frå Midtvesten til Telemark i same tidsrommet. Stilen er lite personleg, men tankane og meiningane hennar slår gjennom i korte glimt.

Gravsteinen til Lie ved Veum kyrkje fortel det var vener i Nord-Amerika som «reiste steinen 1926». Fyresdal Sogelag prenta i sitt årsskrift 1996 artikkelen «Sjå deg attyvi» som inneheld ei rekkje av Torbjørg Lie sine brev til Decorah-Posten.

KjelderEndra