Alfred Stieglitz

amerikansk fotograf

Alfred Stieglitz (1. januar 186413. juli 1946) var ein kjend amerikansk fotograf og gallerieigar.

Alfred Stieglitz

Statsborgarskap USA
Fødd 1. januar 1864
Hoboken
Død

13. juli 1946 (82 år)
New York by

Yrke fotograf, kurator, forleggjar, photography critic
Sjanger portrett, byprospekt, landskapsmåleri
Medlem av Photo-Secession, The Linked Ring
Ektefelle Georgia O'Keeffe, Emmeline Stieglitz
Born Katherine Stieglitz
Alfred Stieglitz på Commons

Liv og virke

endre

Bakgrunn

endre

Stieglitz var fødd i Hoboken i New Jersey, og voks opp i New York. Han var den eldste sonen av dei fem barna til den tysk-jødiske innvandraren Edward Stieglitz (1833–1909) og kona hans Hedwig Ann Werner (1845–1922). Faren var løytnant i Union Army, og arbeidde som ullhandlar.[1]

Han studerte fotografi i Berlin, men etter eit dødsfall i familien måtte han venda tilbake til USA. Allereie i tida si i Europa hadde han byrja å gjera seg merka. 

Karriere i USA

endre

Etter at han hadde flytta tilbake til New York var Stieglitz både medlem og leiar i fleire fotoklubbar og redaktør i ulike fotografiske blad.

Eit av dei best kjente fotografia hans er «The Steerage» frå 1907, der ein ser klasseforskjellane på dekket av eit transatlantisk dampskip.

Modernismen

endre

Stieglitz opna òg eit galleri på Manhattan som han kalla «291». Her stilte han ut både måleri og fotografi. Han var ein av dei fyrste i New York som stilte ut europeisk fotografi. Han introduserte òg publikum i New York for europeiske målarar, afrikansk kunst og amerikanske modernistiske målarar som Georgia O'Keeffe, som han var gift med. Dei budde saman nokre månader i året, men til vanleg budde han i New York og ho i New Mexico.

Galleri

endre

Kjelder

endre
  1. Alfred Stieglitz. Camera Work. The Complete Photographs 1903–1917. Taschen TMC Art. 1997. s. 8.