Andreas Diesen

norsk skodespelar og programleiar
Denne artikkelen handlar om skodespelaren og revyforfattaren. For legen, sjå Andreas Melchior Seip Diesen.

Andreas Diesen (fødd 20. november 1945) er ein norsk skodespelar og NRK-programleiar i ei årrekkje. Han er son av komikarane Kari og Ernst Diesen.

Andreas Diesen
Fødd 20. november 1945 (76 år)
Yrke skodespelar, filmskodespelar, manusforfattar

Andreas Diesen starta karrieren sin som barneskodespelar, m.a. i Aldri annet enn bråk (1954) av Edith Carlmar. I seinare tid har han oftare arbeidd som manusforfattar og regissør. Diesen har vore tilknytt NRK gjennom heile vaksenlivet, og har m.a. arbeidd med Jon Skolmen og Trond Kirkvaag.

Andreas Diesen har omsett fleire musikalar og komediar til norsk. Ein av desse er Olsenbanden og Dynamitt-Harry på sporet (1977), som opphavleg var ein dansk komedie. Diesen er sitjande formann i Norsk Revyforfatterforening. Då Diesen vart feira ved tildelinga av Kongens fortenestmedalje i 2012, sa kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas at Diesen truleg er den som har størst fagkunnskap om revyhistoria i Noreg. [1] Underhaldningssjef Charlo Halvorsen, som overrakte prisen til han, skildra han som eit vandrande leksikon og la til: «Det som er flott, er at han raust deler kompetansen». [2]

Prisar og utmerkingarEndra

KjelderEndra

FotnotarEndra