Bergen Hardanger Voss Billag

Bergen-Hardanger-Voss Billag AS vart starta 1. januar 1978. Det nystarta selskapet overtok konsesjonane til Bergen-Hardanger Billag AS, Bergen-Dale-Voss Billag AS og Voss-Stalheim-Gudvangen Automobillag AS.

Bergen Hardanger Voss Billag

Veteranbuss fra BHV under Fjordsteam 2018 i Bergen. Sjå dette på Wikidata
Org.formAksjeselskap
Org.nr.910500805
BransjeKollektivtransport
Skipa1. januar 1978
Forgjengar(ar)Bergen–Hardanger Billag, Bergen–Dale–Voss Billag, Voss–Stalheim–Gudvangen Automobillag
Etterfylgjar(ar)HSD Buss
HovudkontorBergen
LandNoreg

Selskapet dreiv bilruter på strekningane BergenKvandalVoss over Kvamskogen (i samkøyring med HSD-Bilane), Bergen–Voss over Dale, og strekninga Bergen–TysseEikelandsosen. BHV var eit velrenomert selskap med gjennomgåande høg standard på bussmateriellet. Derfor var dei blå bussane populære å leige for selskap og grupper som skulle på tur i inn- og utland. I ein periode samarbeida BHV og HSD om turkøyring under paraplyen Unitur, men BHV valde etterkvart å stå utanfor dette samarbeidet.

Hovudkontoret låg på Kronstad i Bergen, med lokalavdelingar i Arna og kommunane Samnanger, Kvam, Vaksdal og Voss. I tillegg til vanleg rute- skule- og turkøyring, var Bergen-Hardanger-Voss involvert i noko godstransport.

Sjølv om NSB var største aksjonæren i selskapet, klarte dei aldri å få full kontroll med det. I 1997 gav dei opp og selde aksjane sine til den nest største aksjonæren, HSD. Som heileigd dotterselskap skifta BHV namn til HSD Buss AS, og etterkvart vart all busstrafikken i HSD-konsernet overført til det «nye» selskapet. HSD Buss AS har sidan tatt opp i seg konkurrentane VestTrafikk AS, Bergen Nordhordland Rutelag ASA (bildivisjonen og innanriksferjene), Haugaland Billag AS, Tveita Bilruter og Jondal Bilruta.

Bakgrunnsstoff endre

  Commons har multimedium som gjeld: Bergen Hardanger Voss Billag