Janis Ian

Janis Eddy Fink (fødd 7. april 1951) er ein amerikansk artist og låtskrivar kjend som Janis Ian. Ho var på sitt mest aktive i 1960- og 70-åra. Ho slo gjennom med låten «At Seventeen» frå 1975-albumet Between the Lines, som nådde til topps på billboard-lista.

Janis Ian
Janis Ian 2.jpg
Fødd7. april 1951 (70 år)
FødestadBronx
FødenamnJanis Eddy Fink
OpphavUSA
Aktiv1965–
Sjangerpop, Folkemusikk
Instrumentgitar, vokal
PlateselskapColumbia Records, Atlantic Records, Verve Records, Windham Hill Records
Verka somsongar, singer-songwriter, skribent, komponist, låtskrivar, sjølvbiograf, gitarist, lyrikar, science fiction-forfattar, journalist, romanforfattar
PrisarGrammy Award for beste talte innspilling

I tillegg til musikarkarrieren er Janis Ian òg spaltist og science fiction-forfattar.[1]

Ian har vore ein kritikar av musikk- og copyrightindustrien, som ho meiner ikkje ivaretar rettane til opphavspersonane. Blant anna av denne grunnen har ho offentleggjort fleire av songane sine til gratis nedlasting.

BiografiEndra

Ian blei fødd i ein jødisk familie i New York by.[2] Ho voks opp i New Jersey, først på ein gard, og gjekk på East Orange High School i East Orange i New Jersey.[3]

Som barn beundra ho Joan Baez og Odetta. Ho starta med pianotimar då ho var seks år gammal. Då Ian var ungdom hadde ho lært seg å spela orgel, cembalo, fransk horn, fløyte og gitar. I ein alder av 12 skrev ho sin første låt, «Hair of Spun Gold», som seinare blei publisert i musikkmagasinet Broadside, og sidan blei spelt på debutalbumet hennar. I 1964 endra ho offisielt namnet sitt til Janis Ian, med broren Eric sitt mellomnamn som sitt nye etternamn.[2]

DiskografiEndra

  • 1967 – Janis Ian (Now Sounds)
  • 1967 – For All the Seasons of Your Mind
  • 1968 – The Secret Life of J. Eddy Fink (Verve)
  • 1969 – Who Really Cares (Verve)
  • 1971 – Present Company (Beat Goes On)
  • 1974 – Stars (Festival Records)
  • 1975 – Between the Lines (Columbia / Sony Music Distribution)
  • 1975 – Aftertones (Festival Records / Mushroom Records)
  • 1977 – Miracle Row (Festival Records)
  • 1978 – Janis Ian (1978) (Festival Records)
  • 1978 – Remember... (Sony Music Japan International)
  • 1979 – Night Rains (BMG International)
  • 1981 – Restless Eyes (Sony Japan / Sony Music / Sony Music Distribution)
  • 1983 – Uncle Wonderful (Audio & Video Labs Inc. / Cooking Vinyl)
  • 1993 – Breaking Silence (Morgan Creek)
  • 1995 – Revenge (Beacon Records – Rock)
  • 1997 – Hunger (Windham Hill Records)
  • 2000 – God & the FBI (Windham Hill Records / BMG International)
  • 2004 – Billie's Bones (Oh Boy)
  • 2006 – Folk Is the New Black (Cooking Vinyl /Rude Girl Records)
  • 2006 – Unreleased 2: Take No Prisoners
  • 2014 – Strictly Solo (Rude Girl)

Prisar og utmerkingarEndra

Ian har vunne to Grammyprisar. Den første fekk ho i 1975 for At Seventeen, og den andre i 2013 i kategorien «Best Spoken Word Album», for sjølvbiografien Society's Child

KjelderEndra

  1. «Janis Ian: A Life in Song» (PDF). Janis Ian Website. 2006. Arkivert frå originalen (PDF) 7. mai 2007. Henta 9. juni 2007. 
  2. 2,0 2,1 Ankeny, Jason (2003). Bogdanov, Vladimir; Woodstra, Chris; Erlewine, Stephen Thomas, red. All Music Guide to the Blues: The Definitive Guide to the Blues. Backbeat Books. ISBN 0-87930-736-6. 
  3. Nash, Margo. "JERSEY FOOTLIGHTS", The New York Times, 16. mars 2003; Henta 19. desember 2007.

BakgrunnsstoffEndra

  Commons har multimedia som gjeld: Janis Ian