Opna hovudmenyen

Kjell Askildsen (fødd 30. september 1929)[2] er ein norsk forfattar frå Mandal.[1]

Kjell Askildsen
Askildsen kjell.jpg
Kjell Askildsen
Foto: Finn Ståle Felberg
Nasjonalitet Norsk
Fødd 30. september 1929 (89 år)
Mandal
Påverka av Franz Kafka, Samuel Beckett, Claude Simon, Alain Robbe-Grillet[1]
Periode 1953-
Far Arne Askildsen
Debut Heretter følger jeg deg helt hjem

Askildsen er ein av Noregs mest respekterte novelleforfattarar. Han har gitt ut nokre romanar også, men det er i fyrste hand novellene han er kjend for. Kjell Askildsen har også omsett utanlandsk litteratur til norsk, til dømes Eugene O'Neill, George Tabori og Samuel Beckett.

BibliografiEndra

  • 1953 - Heretter følger jeg deg helt hjem - Noveller
  • 1955 - Herr Leonhard Leonhard - Roman
  • 1957 - Davids bror - Roman
  • 1966 - Kulisser - Noveller
  • 1969 - Omgivelser - Roman
  • 1974 - Kjære, kjære Oluf - Roman
  • 1976 - Hverdag - Roman
  • 1982 - Ingenting for ingenting - Noveller
  • 1983 - Thomas F´s siste nedtegnelser til almenheten - Noveller
  • 1987 - En plutselig frigjørende tanke - Noveller
  • 1991 - Et stort øde landskap - Noveller
  • 1996 - Hundene i Tessaloniki - Noveller
  • 1999 - Samlede noveller - Noveller

Omsett til andre språkEndra

Bøkene til Kjell Askildsen har vorte omsette til mellom anna tysk, fransk, spansk, engelsk, islandsk, svensk, dansk, finsk, estisk, tsjekkisk, rumensk og russisk.

PrisarEndra

ReferansarEndra

  1. 1,0 1,1 Øystein Rottem (1997). «Kjell Askildsen - Av predikerens slekt». Norges litterarturhistorie : Inn i medietidsalderen. Oslo: Cappelen. s. 102-112. ISBN 8202154774. 
  2. ««Kjell Askildsen»». forfatterkatalogen.no. Henta 7. april 2012. 

BakgrunnsstoffEndra