Luossajärvi (nordsamisk: Luossajávri) er ein drygt 260 hektar stor innsjø i Kiruna, ved den sørvestlege sida til Luossavaara. Gruveselskapet LKAB har suksessivt tømt den sørlege delen av innsjøen for å kunne bryte av den såkalla sjømalmen, den delen av malmåra som strekkjer strekker seg under sjøbotnen. Dei tørrlagte områda består i dag for det meste av myr.

Kiruna sett frå isen på Luossajärvi.

Miljøproblem endre

Den gjenverande delen av Luossajärvi si kjemiske samansetning viser stor påverknad frå gruveverksemda. Innsjøen har høge verdiar av sulfat-, nitrat- og nitridion. Dei høge sulfatverdiane tyder på omfattande forvitringsprosesser av framfor alt karbonat- og sulfidalltid materie. Det er òg høge verdiar av kopar i innsjøen på grunn av lekkasjar frå dammane til Viscariagruva.

Fiske endre

Luossajärvi er ein fiskevenlig innsjø, og kvar vinter vert det halde pilketevlingar ute på isen. Luossajärvi tyder «Laksesjø», noko som kjem av den tidlegare rike aurebestanden i innsjøen (auren tilhøyrer laksefamilien). Ting har likevel endra seg, og av dei opphavlege fiskeslaga i innsjøen, som omfatta åbor, aure og gjedde, er det berre åboren att. Det blir sett ut ein del fisk i innsjøen, i eit forsøk på å få etablert nye bestandar.

Kjelder endre