N'Djamena

N'Djamena er hovudstad og største byen i Tsjad. Folketalet vart i 2009 rekna til 993 492. Byen ligg ved elva Chari, ei grenseelv mot Kamerun i vest. N'Djamena ligg 298 meter over havet, tvert overfor den kamerunske byen Koussèri, og har samband til denne over ei bru.

Kart over Tsjad med N'Djamena (inn i raud ring) i vest

N'Djamena er regionalmarknad for omsetning av bufe, salt, dadlar og kornvarer. Viktigaste industriane er basert på kjøt, fisk og bomull. Byen er framleis det leiande øknomiske senteret i landet, trass i vedvarande, valdelege konfliktar.

HistorieEndra

N'Djamena vart grunnlagt 29. mai 1900 som Fort-Lamy, av den franske kommandaten Émile Gentil. Byen fekk namn etter ein offiser i hæren, som hadde falle i slaget ved Koussèri få dagar i førevegen. Under 2. verdskrigen spela flyplassen i byen ei viktig rolle for transporten av franske troppar og forsyningar.

Bynamnet vart i 1973 av den dåverande presidenten i Tsjad, François Tombalbaye, endra til N'Djamena. Det nye namnet er etter det arabiske namnet på ein nærliggjande landsby, 'Niǧāmīnā'. Namnebytet vart gjennomført som ein del av ein afrikaniseringspolitikk.

KjelderEndra