Shakira

kolombiansk songar og komponist

Shakira Isabel Mebarak Ripoll, kjend som Shakira (fødd 2. februar 1977 i Barranquilla) er ein colombiansk komponist, plateprodusent og songar.

Shakira

Fødd2. februar 1977 (47 år)
FødestadBarranquilla
FødenamnShakira Isabel Mebarak Ripoll
OpphavSpania, Colombia
Aktiv1990–
Sjangerpop, latino-pop, poprock, latinamerikansk rock, dansemusikk, folkemusikk, verdsmusikk, moderne R&B, rock
Instrumentgitar, munnspel, Perkusjon, vokal
PlateselskapSony Music, Epic Records, Sony BMG Music Entertainment, Columbia Records, RCA Records, Live Nation
Verka somsongar, skodespelar, koreograf, gitarist, komponist, velgjerar, produsent, stemmeskodespelar
FarWilliam Mebarak Chadid
Sambuar medAntonio de la Rúa, Gerard Piqué
BornJorge Iván roa lesmes, Sasha Piqué Mebarak
PrisarBillboard Latin Music Awards, Latin Grammy Award for Best Female Pop Vocal Album, Grammy Award for Best Latin Pop Album, MTV Video Music Awards, Los Premios MTV Latinoamérica, Grammy Award for Best Music Video, Grammy Award for Best Latin Rock or Alternative Album, Latin Grammy Award for Album of the Year, Latin Grammy Award for Song of the Year, Latin Grammy Award for Best Female Pop Vocal Album, Latin Recording Academy Person of the Year, Free Your Mind, Amadeus Austrian Music Award, ridder av Ordre des Arts et des Lettres, Latin Grammy Award for Record of the Year, Latin Grammy Award for Record of the Year, Latin Grammy Award for Song of the Year, Latin Grammy Award for Best Female Pop Vocal Album, Grammy Award for Best Latin Pop Album, Latin Grammy Award for Best Contemporary Pop Vocal Album, Crystal Award, stjerne på Hollywood Walk of Fame, ridder av Ordre des Arts et des Lettres, Billboard Spirit of Hope Award, Premios Oye!, Latin Grammy Award for Song of the Year, Latin Grammy Award for Best Pop Song, Latin Grammy Award for Best Urban Performance, Michael Jackson Video Vanguard Award

Shakira debuterte allereie i 1991 hjå plateselskapet Sony BMG med cd-en Magia. Salstala var beskjedne, men etter fleire cd-utgjevingar opparbeidde ho seg eit stort publikum i den spansktalande verda.

I 2002 gav ho ut sin fyrste cd på engelsk, Laundry Service. Denne vart ein av dei mestseljande platene det året, og Whenever, Wherever vart ein stor hit. Ho har vunne fleire Grammy-prisar i løpet av karrieren sin. I 2010 spelte ho inn den offisielle supportar-songen til VM i fotball 2010. Songen fekk namnet Waka Waka (This Time for Africa), og vart ein stor suksess.

Diskografi

endre
  • 1991 – Magia
  • 1993 – Peligro
  • 1996 – Pies Descalzos
  • 1997 – The Remixes
  • 1998 – ¿Dónde Están Los Ladrones?
  • 2000 – MTV Unplugged
  • 2001 – Laundry Service
  • 2002 – Grandes Éxitos
  • 2004 – Live & Off the Record
  • 2005 – Fijación Oral Volumen 1
  • 2006 – Oral Fixation Volume 2
  • 2007 - Oral Fixation & Fijación Oral dubble pack m dvd
  • 2009 - She Wolf
  • 2010 - Sale El Sol

Kjelder

endre

Bakgrunnsstoff

endre
  Commons har multimedium som gjeld: Shakira