Thomas Morley (fødd 1557 eller 1558, truleg i Norwich, død oktober 1602 i London) var ein engelsk renessansekomponist, musikkteoretikar og organist.

Thomas Morley
[[Fil:
|frameless]]
Plaine and Easie Introduction to Practicall Musicke (1597)
Føddca 1557
FødestadNorwich i England
DødOktober 1602
DødsstadLondon i England
OpphavKongeriket England, England
SjangerRenessansemusikk, vokalmusikk
Verka somKomponist, musikkteoretikar og organist.

Morley var elev av William Byrd og fekk ein bachelorgrad i musikk frå Oxford i 1588. Frå å vere organist i St. Pauls katedral i London steig han i gradene til å bli Gentleman i Chapel Royal (det kongelege kapellet) der han var frå 1592 til han døydde.

Nicholas Yonge publiserte i 1588 Musica transalpina, ei samling italienske madrigalar med engelsk tekst som førte til at engelske madrigalar vart særs populære. Morley fann tydelegvis sin stil på den tida, for kort tid etter gav han ut den første madrigalsamlinga si av i alt 11.

Morley skreiv noko kyrkjemusikk og nokre instrumentalverk for broken consort og tangentinstrument, men det er som madrigalist han har hatt størst påverknad. Musikken hans er lystig og tiltalande, han vart særs populær i samtida og vert framleis framført. April is in my Mistress' Face og «Now is the Month of Maying» er framleis av dei mest kjente engelske madrigalane.

Kjelder endre

Bakgrunnsstoff endre

Notar endre