Opna hovudmenyen

Andreas William Heinesen, kjend som William Heinesen (15. januar 190012. mars 1991) var ein færøysk forfattar, komponist og biletkunstnar. Heinesen var fødd og døydde i Tórshavn.

William Heinesen
William Heinesen.jpg
Fødd 15. januar 1900
Tórshavn
Død

12. mars 1991
Tórshavn

Yrke lyrikar, kunstmålar, omsetjar, komponist, skribent, manusforfattar
William Heinesen på Commons
Heinesen på eit færøysk frimerke frå 1988.
William Heinesen (til venstre) med Jørgen-Franz Jacobsen i 1918.

Heinesen vert helden for å vere den viktigaste færøyske forfattaren og blant dei viktigaste danskspråklege forfattarane i si tid. Heinesen skreiv på dansk, slik venen og syskenbarnet hans, Jørgen-Franz Jacobsen også gjorde. Forfattardebuten kom med diktsamlinga Arktiske elegier i 1921, men det er som romanforfattar han er mest kjend. Romanen Den sorte Gryde vart eit gjennombrot for han. Han fekk Nordisk Råds litteraturpris i 1965 for romanen Det gode håb frå 1964.

Bøkene hans er omsette til ei rekkje språk.

Prisar og utmerkingarEndra

BibliografiEndra

DiktsamlingarEndra

  • 1921: Arktiske Elegier og andre Digte
  • 1924: Høbjergningen ved Havet
  • 1927: Sange mod Vaardybet
  • 1930: Stjernerne vaagner
  • 1936: Den dunkle Sol
  • 1955: Digte i udvalg
  • 1961: Hymne og harmsang
  • 1972: Panorama med regnbue
  • 1983: Vinterdrøm. Digte i udvalg 1920-30
  • 1984: Samlede digte
  • 1990: Digte

NovellesamlingarEndra

  • 1957: Det fortryllede lys
  • 1960: Gamaliels besættelse
  • 1967: Kur mod onde ånder
  • 1970: Don Juan fra Tranhuset
  • 1973: Fortællinger fra Thorshavn
  • 1975: Grylen og andre noveller
  • 1980: Her skal danses
  • 1985: Laterna magica

RomanarEndra

  • 1934: Blæsende Gry
  • 1938: Noatun
  • 1949: Den sorte gryde
  • 1950: De fortabte spillemænd
  • 1952: Moder Syvstjerne
  • 1964: Det gode håb
  • 1976: Tårnet ved verdens ende

BakgrunnsstoffEndra