Basel-Stadt
Tysk: Basel-Stadt
Fransk: Bâle-Ville
Italiensk: Basilea Città
Retroromansk: Basilea-Citad

Våpenet til Basel-Stadt

Kart som viser kvar i Sveits Basel-Stadt ligg.

Hovudstad Basel
Folketal 191 542 (2011)
Areal 37 km²
Folketettleik 5 177/km²
Forkorting BS
Kanton sidan 1501
Høgaste topp St. Chrischona (522 moh)

Basel-Stadt er ein kanton i det nordvestlege Sveits. Kantonen har eit areal på 137 km² og har 191 699 innbyggarar i 2011. Han er den minste kantonen, og den med største folketettleiken. Byen Basel er hovudstaden i kantonen.

Geografi

endre
Utsyn mot Bettingen og Basel frå fjernsynstårnet St. Chrischona
Kommunekart over Basel-Stadt

Kantonen ligg på begge sider av Rhinen. Han grensar i vest mot regionen Alsace i Frankrike og i aust mot delstaten Baden-Württemberg i Tyskland. I sør grensar han mot kantonen Basel-Landschaft.

Språk og samfunn

endre

Tysk er både skriftspråk og talemål i kantonen. 30,3% av innbyggarane er utanlandske statsborgarar, der italienarar med sine 5,3% er den største gruppa. Av dei sveitsiske statsborgarane er høvesvis 27% og 25% protestantar og romersk-katolske.

Kommunar

endre

Basel-Stadt består av tre kommunar: Basel, Bettingen og Riehen.

Historie

endre

Basel-Landschaft gjekk inn i det sveitsiske eidsforbundet i 1501. Inntil 1833 utgjorde Basel-Stadt saman med Basel-Landschaft kantonen Basel. Dei to kantonane vart omtala som «halvkantonar» fram til 1999, då dette omgrepet vart fjerna frå den sveitsiske grunnlova. Basel-Landschaft er like autonom som alle andre kantonane, men kantonen har berre éi røyst i Sveits sitt stenderråd, medan dei fleste andre kantonane har to røyster.

Kjelder

endre

Bakgrunnsstoff

endre