Den spreidde skiva

Den spreidde skiva er ein region i det ytre av solsystemet med ein populasjon av isete småplanetar. Den inste delen av skiva overlappar med Kuiperbeltet, men dei ytre grensene strekkjer seg mykje lengre ut frå sola og mykje høgare over ekliptikken.

Eris, det største kjende spreidd-skive-objektet. Månen Dysnomia til venstre.

Det er lite som til no er kjent om den spreidde skiva, men det er føreslått skiva vart forma då kuiperbelteobjekt vart spreidde av gravitasjonell påverknad frå dei ytre planetane; for det meste Neptun. Påverknadane gav objekta banar med høg eksentrisitet og stor helling.

Solsystemet
SolaMerkurVenusMånenJordaPhobos og DeimosMarsCeresAsteroidebeltetJupiterMånane til JupiterSaturnMånane til SaturnUranusMånane til UranusMånane til NeptunNeptunMånane til PlutoPlutoKuiperbeltetDysnomiaErisDen spreidde skivaOortskya
Sola · Merkur · Venus · Jorda · Mars · Ceres · Jupiter · Saturn · Uranus · Neptun · Pluto · Eris
planetar · dvergplanetar · månar: Månen · marsmånar · jupitermånar · saturnmånar · uranusmånar · neptunmånar · plutomånar · erismånen
smålekamar:   meteoroidar · asteroidar/asteroidemånar (asteroidebeltet) · kentaurar · TNO-ar (kuiperbeltet/den spreidde skiva) · kometar (Oortskya)
Sjå òg himmellekamar, liste over lekamar i solsystemet, sorterte etter radius eller masse, og temasida om solsystemet
Spire Denne astronomiartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.