Estlandssvenskar er personar som høyrer til den svenske etniske gruppa i Estland. Etter den andre verdskrigen vart ho nesten utsletta, då om lag 80 % av alle estlandssvenskar flykta til Sverige, der dei har vorte buande.

Historie endre

Sidan tidleg mellomalder, kanskje også tidlegare, har svenskar/skandinavar budd på begge sider av Austersjøen, framfor alt i det noverande Finland, men også i Estland og i Kurland i Latvia.

Så seint som i mellomkrigstida fanst det ein minoritet på omkring 10 000 personar, hovudsakleg busette i kystnære område og på øyane.

Minst tusen estlandssvenskar vart att i Estland etter den andre okkupasjonen til Sovjetunionen i 1944, men dei vart forfølgde av sovjetstyresmaktene.

Sjå òg endre

Bakgrunnsstoff endre

Nettstader endre

Litteratur endre

  • Carl Rußwurm: Eibofolke oder die Schweden an den Küsten Ehstlands und auf Runö, 2 bd, Reval, Leipzig 1855 (ny utgåve 1969)
  • Sven Danell: Guldstrand: Minnen från sju år i Estland, fleire opplag 1952-1979
  • Jürgen Beyer: Om anvendelsen af det svenske sprog i Estland og Livland i 1600- og 1700-tallet, i: Svante Lagman, Stig Örjan Ohlsson, Viivika Voodla (red.): Svenska språkets historia i östersjöområdet (Studier i svensk språkhistoria; 7; Nordistica Tartuensia; 7), Tartu 2002, s. 59-80