Opna hovudmenyen

Horst Ludwig Störmer

tysk fysikar

Horst Ludwig Störmer (fødd 6. april 1949) er ein tysk fysikar.

Horst Ludwig Störmer
Horst Störmer.jpg
Horst Ludwig Störmer
Fødd6. april 1949 (70 år)
Frankfurt i Tyskland
NasjonalitetTysk
Områdefysikk
Yrkefysikar, universitetslærar
InstitusjonarColumbia University
Alma materUniversität Stuttgart
Johann Wolfgang Goethe-Universität
Kjend forFraksjonell kvante Hall-effekt
MedlemNational Academy of Sciences
American Academy of Arts and Sciences

Störmer vart tildelt Nobelprisen i fysikk i 1998, saman med Robert B. Laughlin og Daniel C. Tsui, for oppdaginga deira av ei ny form for kvantevæske med fraksjonelt ladde eksitasjonar.

Störmer fekk doktorgrad i fysikk i 1977, ved Universität Stuttgart i Tyskland. Han var direktør for Physical Research Laboratory i Bell Laboratories i perioden 1992–97. Han er professor ved Columbia University i New York, og direktør for fysikk ved Lucent Technologies' Bell Labs sidan 1998.

Han vart løna med Nobelprisen for å ha oppdaga at elektron opptrer saman i sterke magnetiske felt, og kan danne nye typar «partiklar» med ladningar som er ein brøkdel av ladningen til elektronet. Störmer og Tsui gjorde oppdaginga i 1982 under eit eksperiment der de utnytta ekstremt sterke magnetfelt og låge temperaturer. Innan eitt år etter oppdaginga lukkast det Laughlin å forklare resultatet dei fekk. Gjennom teoretisk analyse viste han at elektrona i eit sterkt magnetfelt kan kondensere og danne ei slags kvantevæske, som minna om dei kvantevæsker som oppstår ved superleding og i flytande helium.

KjelderEndra