Opna hovudmenyen

Martin Carthy

britisk gitarist

Martin Carthy MBE (fødd 21. mai 1941) er ein engelsk visesongar og gitarist som har vore ein av dei viktigaste musikarane innan britisk folkemusikk, og inspirerte artistar som Bob Dylan og Paul Simon[1] og seinare Richard Thompson.

Martin Carthy
Martin Carthy.JPG
Med The Imagined VillageCamp Bestival i juli 2008
Fødd21. mai 1941 (78 år)
FødestadHatfield i Hertfordshire
FødenamnMartin Dominic Forbes Carthy
OpphavLondon i England
AktivSidan 1960
SjangerEngelsk folkemusikk, folk baroque
InstrumentAkustisk gitar
Elektrisk gitar
mandolin
banjo
dulcimer
Tilknytte artistarWaterson–Carthy
Blue Murder
The Watersons
Steeleye Span
Albion Country Band
Brass Monkey
The Imagined Village
Dave Swarbrick
PlateselskapTopic, Fontana, Philips, Deram, B&C
Verka somSongar
musikar
låtskrivar
plateprodusent
skodespelar
Gift medNorma Waterson
PrisarMedlem av Den britiske imperieordenen

Han byrja å spele på viseklubben The Troubadour i Earls Court i London tidleg i 1960-åra og var kjend for å spele akustisk gitar med alternative stemmingar (mest av alt CGCDGA) og ein perkusjonsaktig spelestil på gitaren som la vekt på melodiane.

I 1964 vart Carthy med Marian Mackenzie, Ralph Trainer og Leon Rosselson i gruppa The Three City Four. Den første soloplata hans, Martin Carthy, kom ut i 1965 med Dave Swarbrickfele. Arrangementet hans av den tradisjonelle balladen «Scarborough Fair» vart seinare tilpassa av Paul SimonSimon and Garfunkel-albumet Parsley, Sage, Rosemary and Thyme i 1966.

Carthy har òg spelt med mange andre artistar. Han har sunge med The Watersons sidan 1972, var to gonger medlem av den britiske folkrockgruppa Steeleye Span, var medlem av Albion Country Band i 1973 med medlemmar frå Fairport Convention-familien og John Kirkpatrick, som spelte inn Battle of the Field, og var ein del Brass Monkey.

DiskografiEndra

Solo eller med Dave Swarbric)Endra

  • Martin Carthy (1965) med Dave Swarbrick
  • Second Album (1966) med Dave Swarbrick
  • Byker Hill (1967) med Dave Swarbrick
  • But Two Came By (1968) med Dave Swarbrick
  • Prince Heathen (1969) med Dave Swarbrick
  • Landfall (1971)
  • Shearwater (1972)
  • Sweet Wivelsfield (1974)
  • Crown of Horn (1976)
  • Because It's There (1979)
  • Out of the Cut (1982)
  • Right of Passage (1988)
  • Life and Limb (1990) med Dave Swarbrick
  • Skin and Bone (1992) med Dave Swarbrick
  • Signs of Life (1998)
  • Waiting for Angels (2004)
  • Straws in the Wind (2006) med Dave Swarbrick

Med Steeleye SpanEndra

Med Ashley Hutchings, The Albion Country Band og The Albion BandEndra

Med The Watersons og Waterson–Carthy og Eliza CarthyEndra

 
Martin Carthy and Norma Waterson at a Waterson–Carthy performance in Cranleigh, April 2006.
  • Lal & Mike Waterson: Bright Phoebus (1972)
  • The Watersons: For Pence and Spicy Ale (1975)
  • The Watersons: Sound, Sound Your Instruments of Joy (1977)
  • The Watersons: Green Fields (1981)
  • Waterson–Carthy: Waterson:Carthy (1994)
  • Waterson–Carthy: Common Tongue (1996)
  • Waterson–Carthy: Broken Ground (1999)
  • Waterson–Carthy: A Dark Light (2002)
  • The Watersons: The Definitive Collection (2003)
  • Waterson–Carthy: Fishes & Fine Yellow Sand (2004)
  • The Watersons: Mighty River of Song (2004) 4x CD & 1x DVD box set of Watersons and related recordings
  • The Watersons: A Yorkshire Christmas (2005)
  • Waterson–Carthy: The Definitive Collection (2005)
  • Waterson–Carthy: Holy Heathens and the Old Green Man (2006)
  • Martin & Eliza Carthy: The Moral of the Elephant (2014)
  • Norma Waterson & Eliza Carthy with the Gift Band: Anchor (2018)

Med Brass MonkeyEndra

  • Brass Monkey (1984)
  • See How It Runs (1986)
  • Sound and Rumour (1999)
  • Going and Staying (2001)
  • Flame of Fire (2004)
  • The Definitive Collection (2005)
  • Head of Steam (2009)

Med Blue MurderEndra

Ande utgjevingarEndra

  • Thamesiders & Davy Graham (1963) 7" EP
  • Three City Four: Three City Four (1965)
  • Dave Swarbrick, Martin Carthy & Diz Disley: Rags, Reels & Airs (1967)
  • Various Artists: Bright Phoebus: Songs by Lal & Mike Waterson (1972)
  • John Kirkpatrick: Plain Capers (1976)
  • Yuletracks (1986)
  • Band of Hope: Rhythm And Reds (1994)
  • Wood, Wilson, Carthy: Wood, Wilson, Carthy (1998)
  • Dave Swarbrick: Swarb! (2003) 4-CD box set career retrospective with numerous Carthy tracks
  • Martins4: Guitar Nights presents the Four Martins (2003) released on CD and DVD (DVD has additional tracks)
  • Various Artists: The Imagined Village (2007)
  • The Imagined Village: Empire & Love (2010)
  • Three City Four: Smoke & Dust (2010) Compilation of tracks from two 1960-åra albums.

KjelderEndra

  1. Varga, George (10. februar 2000). «SignOnSanDiego.com | The San Diego Union-Tribune | San Diego Green Guide». The San Diego Union. Henta 1. november 2010.