Merethe Lindstrøm

norsk skribent

Merethe Lindstrøm (fødd 26. mai 1963 i Bergen) er ein norsk forfattar.

Merethe Lindstrøm
Merethe Lindstrøm.jpeg
Merethe Lindstrøm
Foto: aschehoug.no
Nasjonalitet Noreg Norsk
Fødd 26. mai 1963 (57 år)
Bergen
Yrke Forfattar
Påverka av Jayne Anne Phillips
Periode 1983-
Prisar Nordisk råds litteraturpris 2012
Debut Sexorcisten og andre fortellinger
Merethe Lindstrøm på Commons

Lindstrøm debuterte i 1983 med novellesamlinga Sexorcisten og andre fortellinger. Seinare har ho gjeve ut fleire novellesamlingar, romanar og ei barnebok. I 2012 fekk ho Nordisk råds litteraturpris for romanen Dager i stillhetens historie. I juryen si grunngjeving heitte det: «I ein stillferdig, presis og ettertenksam prosa fortel Lindstrøm om korleis ei dramatisk fortid langsamt bryt inn i livet og røynda til ei eldre kvinne.»[1]

Ho vart fødd i Bergen, og er vaksen opp i Hammerfest, på Stord og i Høland. Ho er busett i Oslo.

BibliografiEndra

År Verk Type bok Omsett til
1983 Sexorcisten og andre fortellinger Novellesamling
Forfatterforlaget
1988 Borte, men savnet Novellesamling
Aschehoug
1990 Kannibal-leken Novellesamling
Aschehoug
1992 Regnbarnas rike Roman
Aschehoug
Tysk: Das Regenkind
Goldman Verlag, 2002
1994 Svømme under vann Novellesamling
Aschehoug
1996 Steinsamlere Roman
Aschehoug
1997 Stedfortredere Roman
Aschehoug
Tysk: Die Insel des Schweigens
Goldman Verlag, 1999
Fransk: Le remplaçant
Gallimard, 2000
1997 Mille og den magiske kringlen Biletbok, ill. av Gro Hege Bergan
Aschehoug
1999 Jeg kjenner dette huset Novellesamling
Aschehoug
2002 Natthjem Roman
Aschehoug
2003 Ingenting om mørket Roman
Aschehoug
2005 Barnejegeren Roman
Aschehoug
Svensk: Saknade
Weyler, 2013
2007 Gjestene Novellesamling
Aschehoug
Svensk: Kyssen
Novellix, 2012
2008 Det må ha vært ensomt der. Utvalgte noveller Noveller i utval
Aschehoug
Svensk: Det måste ha varit ensamt där
Colling, 2013
2011 Dager i stillhetens historie Roman
Aschehoug
Dansk: Dage i stilhedens historie
Tiderne skifter, 2012
Engelsk: Days in the history of silence
Other Press, 2013
Estisk: Vaikuse päevad
Eesti Raamat, 2013
Færøysk: Dagar í kvirrunnar søgu
Sprotin, 2013
Svensk: Dagar i tystnadens historia
Weyler, 2012
Tysk: Tage in der Geschichte der Stille
Matthes & Seitz Berlin, 2019
2013 Arkitekt Novellesamling
Aschehoug
Svensk: Arkitekt
Weyler, 2014
2015 Fra vinterarkivene Roman
Oktober
Svensk: Ur vinterarkivet
Weyler, 2015
Dansk: Fra vinterarkiverne
Tiderne skifter, 2017
Tysk: Aus den Winterarchiven
Matthes & Seitz Berlin, 2018
2017 Nord Roman
Oktober
Svensk: Nord
Weyler, 2018
Dansk: Nord
Gyldendal, 2018
Fransk: Nord
Cambourakis, 2020.
2019 Fuglenes anatomi Roman
Oktober
Dansk: Fuglenes anatomi
Batzer, 2020.

Prisar og utmerkingarEndra

ReferansarEndra

  1. «Merethe Lindstrøm vinner Nordisk råds litteraturpris 2012». Nordisk råd. 23, mars 2012. «I en stillferdig, presis og ettertenksom prosa beretter Lindstrøm om hvordan en dramatisk fortid langsomt bryter inn i en eldre kvinnes liv og bevissthet.»  Sjekk datoverdiar i |dato= (hjelp)
  2. Pressemelding frå Aschehoug (23. august 2012). ««Merethe Lindstrøm tildelt Amalie Skram-prisen»». Henta 22. august 2013. 


BakgrunnsstoffEndra