Opna hovudmenyen

BiografiEndra

Tidleg livEndra

Summers vart fødd i Poulton-le-Fylde i Lancashire i England[1]. Som ung flytte familien til Bournemouth i Dorset, der han gjekk på Summerbee School[1] og byrja 14 år gammal å spele gitar. 17 år gammal spelte han på lokale klubbar. Som tenåring arbeidde han i ein musikkforretning i Bournemouth som ein ung Robert Fripp ofte vitja.[2] Sjølv om Summers hovudsakleg lærte seg sjølv å spele gitar, studerte han klassisk gitar på California State University i Northridge[3][4] i fire år fram til 1973.

Karrieren før The PoliceEndra

Summers byrja karrieren sin som plateartist i 1960-åra som gitarist for R&B-gruppa Zoot Money's Big Roll Band, og den psykedelisk inkarnasjonen Dantalian's Chariot.[1][3] I 1968 var Summers nokre månader medlem av jazz-fusion-bandet Soft Machine,[3][5]. Han spelte òg inn musikk med Eric Burdon and The Animals[1] (Love Is),[3] og spelte mykje av tida på midten av 70-talet med Jon Lord, Neil Sedaka, Kevin Ayers, Kevin Coyne, David Essex og andre.[1] I 1977 vart han invitert av tidlegare Gong-bassist Mike Howlett til å bli med i bandet Strontium 90 i lag med Sting og Stewart Copeland.

The Police (1977–1983; 2007-2008)Endra

For meir om dette emnet, sjå The Police.

Summer vart internasjonalt kjend som gitarist for The Police (som han først hadde kontakt med i 1977, og var nesten ti år eldre enn resten av bandmedlemmane). Han spelte på store hittar som «Message in a Bottle», «Don't Stand So Close to Me» og «Every Breath You Take». Summers skreiv òg songar for the Police, som «Omegaman»[6] og «Mother».[7] I 1980 vann instrumentalen hans «Behind My Camel»[2] Grammyprisen for beste rockeinstrumental. Sjølv om det var Sting som i hovudsak var vokalisten, song Summers solo på fleire songar, som «Be My Girl Sally», «Friends», «Someone to Talk to» og «Mother».[8]

Etter PoliceEndra

Etter at The Police vart oppløyst i 1984 heldt Summers fram karrieren sin, både som soloartist og i samarbeid med andre musikarar. Han starta òg ein karriere som forfattar og fotograf.

DiskografiEndra

StudioalbumEndra

  • I Advance Masked - 1982 (med Robert Fripp)
  • Bewitched - 1984 (med Robert Fripp)
  • XYZ - 1987
  • Mysterious Barricades - 1988
  • The Golden Wire - 1989
  • Charming Snakes - 1990
  • World Gone Strange - 1991
  • Invisible Threads - 1993 (med John Etheridge)
  • Synaesthesia - 1996
  • The Last Dance of Mr. X - 1997
  • Strykarar of Desire - 1998 (med Victor Biglione)
  • A Windham Hill Retrospective - 1998
  • Green Chimneys: The Music of Thelonious Monk - 1999 (med vokal av Sting på songen «'Round Midnight»)
  • Peggy's Blue Skylight - 2000
  • Earth + Sky - 2004
  • Splendid Brazil - 2005 (med Victor Biglione)
  • First You Build a Cloud - 2007 (med Ben Verdery)

med The PoliceEndra

ForskjelligeEndra

KjelderEndra

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Chris Welch (1996). The complete guide to the music of the Police and Sting. London: Omnibus Press. s. xii. ISBN 9780711953024. Andy Summers was born Andrew James Somers on December 31, 1942. in Poulton-le-Fylde. Lancashire. 
  2. 2,0 2,1 Summers, Andy (2006), One Train Later: A Memoir, New York, N.Y.: Thomas Dunne
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Pete Prown and HP Newquist (1997). Legends of rock guitar : the essential reference of rock's greatest guitarists. Milwaukee, WI: Leonard. s. 176. ISBN 9780793540426. 
  4. «Ghosts In The Machine». Gitar World (Future US) (Vol. 28, Num. 10): 47. October 2007. ISSN 1045-6295. 
  5. Soft machinelast=Bennett. London: SAF. 2005. s. 141. ISBN 9780946719846.  |first1= missing |last1= in Authors list (hjelp)
  6. Chris Welch (1996). The complete guide to the music of The Police and Sting. London: Omnibus Press. s. 25. ISBN 9780711953024. 
  7. Chris Welch (1996). The complete guide to the music of The Police and Sting. London: Omnibus Press. s. 31. ISBN 9780711953024. 
  8. Frank W. Hoffmann, Howard Ferstle (2005). Encyclopedia of recorded sound. New York, NY: Routledge. s. 845. ISBN 9780415938358. 

BakgrunnsstoffEndra