Opna hovudmenyen

Henryk Sienkiewicz

polsk skribent


Henryk Adam Aleksander Pius Sienkiewicz, pseudonym Litwos (5. mai 184615. november 1916), var ein polsk forfattar som i si eiga tid blei rekna som ein av dei viktigaste romanforfattarane. Han fekk Nobelprisen i litteratur i 1905 «på grunn av sine eineståande fortenester som episk forfattar».[1][2]

Henryk Sienkiewicz
Henryk Sienkiewicz.PNG
Verkeleg namn Henryk Adam Aleksander Pius Sienkiewicz (utt. [ɕʲɛŋˈki̯ɛvit͡ʃ])
Nasjonalitet Polsk
Fødd 5. mai 1846
Wola Okrzejska, Lublin-voivodskapet i dagens Polen
Død

15. november 1916 (70 år)
Vevey i Sveits

Yrke Forfattar
Språk polsk
Sjanger roman, kortroman, reportasje, povest, novelle, Føljetong
Ektefelle Maria Szetkiewicz, Maria Romanowska-Wołodkowicz, Maria Babska
Born Jadwiga Korniłowiczowa
Henryk Sienkiewicz på Commons

Sienkiewicz var fødd i Wola Okrzejska i Lublin-voivodskapet i dagens Polen, den gong Det russiske imperiet. Han døydde i Vevey i Sveits.

I dag er han mest kjend for Quo vadis (1895), ein historisk roman frå keisar Nero si tid. I 1951 blei det laga ein storfilm basert på denne boka, blant anna med Peter Ustinov som keisar Nero.

BibliografiEndra

KortromanarEndra

  • 1873 Humoreski z teki Worszyłły
  • 1880 Hania
  • 1877 Szkice węglem
  • 1880 Janko Muzykant
  • 1880 Z pamiętnika poznańskiego nauczyciela
  • 1880 Niewola tatarska
  • 1882 Bartek Zwycięzca
  • 1882 Jamioł
  • 1880 Za chlebem
  • 1880 Orso
  • 1882 Latarnik
  • 1889 Sachem
  • 1889 Wspomnienie z Maripozy

RomanarEndra

ReferansarEndra

  1. "because of his outstanding merits as an epic writer".
  2. Pressemelding på nobelprize.org

BakgrunnsstoffEndra