Nordaustregionen i Brasil

ein av dei fem offisielle politiske regionane i Brasil
(Omdirigert frå Nordeste)

Nordaustregionen i Brasil (portugisisk: Região Nordeste do Brasil) er ein av dei fem offisielle og politiske regionane i landet ifølgje det brasilianske instituttet for geografi og statistikk. Regionen er kjent som Nordeste («Nordaust») i Brasil. Av dei tjueseks statane i landet femner han om ni: Maranhão, Piauí, Ceará, Rio Grande do Norte, Paraíba, Pernambuco, Alagoas, Sergipe og Bahia, saman med Fernando de Noronha-øygruppa.

Nordaustregionen i Brasil
region
Land  Brasil
Del av region of Brazil
Areal 1 558 196 km²
Type Region
Folketal 57 374 243
Folketettleik 37 / km²
Kart
nordaustregionen i Brasil
8°45′50″ S 38°57′0″ W
Wikimedia Commons: Brazil Northeast

Nordeste var den første delen av Brasil som vart kolonisert av portugisarane og andre europeiske folk, og spelte ei avgjerande rolle i landets historie. Dialektar og kultur i Nordeste, inkludert folklore, kjøkken, musikk og litteratur, vart lettast gjenkjennelege over heile landet. Den dag i dag er Nordeste kjent for historia og kulturen, så vel som for naturmiljø og varmt klima.

Nordeste strekkjer seg frå atlanterhavskysten i nordaust og søraust, nordvest og vest til amazonasbassenget og sørover gjennom espinhaço-høglandet i det sørlege Bahia. Regionen omkrinsar São Francisco-elva og dreneringsbassenget, som var medverkande til utforsking, busetjing og økonomisk utvikling av regionen. Regionen ligg heilt innanfor jordas tropiske sone og omfattar caatinga, atlanterhavsskogen og ein del av cerrado-økoregionane. Klimaet er varmt og halvtørt, varierande frå xeric i caatinga, til mesic i cerrado og hydrisk i atlanterhavsskogen.

Nordaustregionen representerer 18 % av brasiliansk territorium, har ein folkesetnad på 53,6 millionar menneske, 28% av den totale befolkninga i landet, og bidreg med 13,4 % (2011) av Brasil sitt BNP. Nesten tre firedelar av befolkninga bur i urbane område gruppert langs Atlanterhavskysten og rundt 15 millionar menneske bur i innlandet. Det er ein fattig region: 43,5 % av befolkninga lever i fattigdom, definert som mindre enn USD 2/dag.[1]

Delstatshovudstadar inkluderer Salvador, Recife, Fortaleza og São Luís, alle kystbyar med over éin million innbyggjarar kvar.[2]

Nordeste har ni internasjonale flyplassar, og regionen har det nest største talet på passasjerar i landet, omtrent 20 %.

Kjelder endre

  1. Garmany, Jeff (2011). «Situating Fortaleza: Urban space and uneven development in northeastern Brazil». Cities (Elsevier) 28 (1): 45–52. doi:10.1016/j.cities.2010.08.004. 
  2. G1, Do; Paulo, em São (4. desember 2010). «Confira o ranking das maiores regiões metropolitanas». Brasil. 

Bakgrunnsstoff endre

  Commons har multimedium som gjeld: Nordaustregionen i Brasil