Scotty Moore

amerikansk gitarist

Winfield Scott «Scotty» Moore III (27. desember 193128. juni 2016) var ein legendarisk amerikansk gitarist som var mest kjend for å spele dei første åra av karrieren til Elvis Presley.

Scotty Moore

Fødd27. desember 1931(1931-12-27)
FødestadGadsden i Tennessee i USA
Død28. juni 2016 (84 år)
DødsstadNashville i Tennessee i USA
FødenamnWinfield Scott Moore III
OpphavUSA
Aktiv1950-åra til 2009
SjangerRock and roll
InstrumentGitar
Tilknytte artistar
PlateselskapSun
Verka somMusikar
PrisarRock and Roll Hall of Fame

Scotty Moore lærte å spele gitar i familien og av vener frå han var åtte år gammal. Moore sin bakgrunn var jazz og country og leia eit band kalla Starlite Wranglers før Sam Phillips ved Sun Records sette han i lag med ein ung Elvis Presley. Phillips meinte at sologitaren til Moore og bassen til Bill Black var alt som var nødvendig i lag med rytmegitaren og vokalen til Elvis. I 1954 spelte Moore og Black på det som vart den første innspelinga til Elvis Presley, That's Alright (Mama) i 1954. Elvis, Black og Scotty Moore kalla seg Blue Moon Boys og fekk seinare med seg trommeslagar D.J. Fontana. I starten av juli 1954 byrja Blue Moon Boys å turnere i dei amerikanske Sørstatane og spelte inn fleire singlar.

Moore spelte på fleire av Presley sine mest kjende innspelinga frå 50-åra, som «Good Rockin' Tonight», «Baby Let's Play House», «Heartbreak Hotel», «Mystery Train», «Hound Dog», «Too Much» og «Jailhouse Rock».

I 1960-åra gav Moore ut soloalbumet The Guitar That Changed the World. Han spelte på comebacket til Elvis i 1968NBC.

Moore spelte i starten på ein Gibson ES-295[1], før han byta til ein Gibson L5[2] og til slutt ein Gibson Super 400[3].

Scotty Moore vert rekna som ein av dei aller første rock and roll-gitaristane og mange seinare gitaristar har omtalt han som ei stor inspirasjonskjelde. For denne rolla er han innlemma i Rockabilly Hall of Fame og i 2000 òg i Rock and Roll Hall of Fame.

Kjelder

endre

Bakgrunnsstoff

endre