Stor havnål


Stor havnål
Stor havnål gøymer seg gjerne i undervassvegetasjon

Systematikk
Rekkje: Chordata
Underrekkje: Vertebrata
Klasse: Actinopterygii
Infraklasse: Teleostei
Orden: Syngnathiformes
Familie: Syngnathidae
Slekt: Entelurus

Duméril , 1870

Art: E. aequoreus
Vitskapleg namn
Entelurus aequoreus


Stor havnål er ein beinfisk i nålefiskfamilien. Arten lever på grunt vatn frå Nord-Noreg til Asorane og er den største nålefisken i våre farvatn.

Stor havnål
Namn på andre språk
SvenskStörre havsnål
EngelskSnake Pipefish
TyskGroße Schlangennadel
FranskEntélure

KjenneteiknEndra

Den store havnåla er lang og tynn med glatt overflate. Beinringane rundt han er delvis dekt med tjukk hud, noko som gjer at kroppen får eit ovalt snitt. Som andre havnåler har ho ikkje andre finnar i vaksen tilstand enn ryggfinnen; larvar har i tillegg nokre tynne og membranaktige brystfinnar. Dei sym dårleg, men kan symja både fram- og bakover.

Kroppen er gulaktig til brun med lyse tverrstriper på sida. Eksemplar med grå flekkar finst òg. Arten er den største nålefisken i norske farvatn; hoa kan bli over 60 cm. Hannane er litt mindre, dei når ei maksimallengd på 40 cm.

LevesettEndra

Den store havnåla finst mellom tang og tare nært kysten på grunt vatn. Ho er mest vanleg i strandsona frå 10 m djupn og oppover, men har vorte observert ned til 100 m. Om vinteren går ho djupare enn om sommaren.

Paringstida skjer i juni-juli, og havnåla er monogam. Hannen og hoa formeirer seg vertikalt i vatnet medan dei klamrar seg til kvarandre i S-form. Hoa festar 200-1000 egg til buken til hannen, som så befruktar dei og ber på dei til dei klekker.

Stor havnål et hovudsakleg små krepsdyr og fiskeyngel.

KjelderEndra

  • Jonsson, Bror: «Nålefisker» i Norges dyr - Fiskene 2, Cappelen 1992
  • FishBase