Vittore Carpaccio

Vittore Carpaccio var ein venetiansk målar under renessansen. Han var fødd kringom 1455 på uviss stad, og døydde 1526 i Capodistria i dagens Slovenia.

Vittore Carpaccio
Vittore Carpaccio.jpg
Fødd 1465
Venezia
Død

1526 (61 år)
Venezia

Yrke kunstmålar
Sjanger portrett
Born Benedetto Carpaccio
Vittore Carpaccio på Commons

Liv og gjerningEndra

Carpaccio arbeidde i Venezia, i det minste frå 1478 til 1522. Han var truleg lærling av Lazzaro Bastiani, men som historiemålar var Gentile Bellini hans fremste førebilete. Slektskapen med Bellini kjem sterkast til syne i Carpaccios praktfulle bybilete, samt i komposisjon og koloritt.

Draumen til den heilage Ursula er meisterverket mellom dei fire biletsyklusane av Carpaccio som framleis finst. Også dei andre syklusane; Scener frå livet til helgenane Georg og Hieronymus, Scener or Marias liv og den om Stefanuslegenda er prov på Carpaccios glitrande målarkunst. Han evna på sjeldant vis å sameine det reint saklege med ein fløymande fantasi.

I arbeidet med topografien var Carpaccio grundigare enn alle dei andre italienske renessansemålarane. Eksteriør og interiør vert skildra fargerikt og i detalj, og gjennom varleg bruk av lys går dei noggranne detaljane opp i ein einskapleg eleganse. Som kunstnar la han meir vekt på dekorativ verknad enn på det forteljande momentet.

MåleriEndra

KjelderEndra

  • Aschehougs kunsthistorie. Bind 4 Kunstleksikon

BakgrunnsstoffEndra

  Commons har multimedia som gjeld: Vittore Carpaccio