Vittore Carpaccio

Vittore Carpaccio var ein venetiansk målar under renessansen. Han var fødd kringom 1455 på uviss stad, og døydde 1526 i Capodistria i dagens Slovenia.

Vittore Carpaccio
Vittore Carpaccio.jpg
Fødd 1465
Venezia
Død

1526 (61 år)
Venezia

Yrke kunstmålar, teiknar
Sjanger portrett
Born Benedetto Carpaccio
Vittore Carpaccio på Commons

Liv og gjerningEndra

Carpaccio arbeidde i Venezia, i det minste frå 1478 til 1522. Han var truleg lærling av Lazzaro Bastiani, men som historiemålar var Gentile Bellini hans fremste førebilete. Slektskapen med Bellini kjem sterkast til syne i Carpaccios praktfulle bybilete, samt i komposisjon og koloritt.

Draumen til den heilage Ursula er meisterverket mellom dei fire biletsyklusane av Carpaccio som framleis finst. Også dei andre syklusane; Scener frå livet til helgenane Georg og Hieronymus, Scener or Marias liv og den om Stefanuslegenda er prov på Carpaccios glitrande målarkunst. Han evna på sjeldant vis å sameine det reint saklege med ein fløymande fantasi.

I arbeidet med topografien var Carpaccio grundigare enn alle dei andre italienske renessansemålarane. Eksteriør og interiør vert skildra fargerikt og i detalj, og gjennom varleg bruk av lys går dei noggranne detaljane opp i ein einskapleg eleganse. Som kunstnar la han meir vekt på dekorativ verknad enn på det forteljande momentet.

MåleriEndra

KjelderEndra

  • Aschehougs kunsthistorie. Bind 4 Kunstleksikon

BakgrunnsstoffEndra

  Commons har multimedia som gjeld: Vittore Carpaccio