Opna hovudmenyen

Bjugn kommune

kommune i Trøndelag

Bjugn er ein kystkommune som ligg på Fosenhalvøya i Trøndelag fylke. Han har fire tettstader med Lysøysund og administrasjonssenteret Botngård som dei største. Kommunen grensar til Åfjord i nord, Rissa i aust og Ørland i vest.

Bjugn kommune
kommune
Lysoysund i bjugn.JPG
Kommunevåpen
Land Flag of Norway.svg Noreg
Fylke Trøndelag
Adm.senter Botngård
Areal 384 km²
 - land 356 km²
 - vatn 28 km²
Folketal 4 864 (1. januar 2018)
Folketettleik 14 / km²
Målform bokmål
Ordførar Ogne Undertun (Ap)
Kommunenr. 5017
NO 5017 Bjugn.svg
Wikimedia Commons: Bjugn
Nettstad: www.bjugn.kommune.no
Utsyn over Eide i Bjugn

Kommunevåpenet til Bjugn viser eit ror i gullblå botn. Dette blei vedteke av kommunen i april 1987 og godkjent i statsråd i 1989.

GeografiEndra

Bjugnfjorden, Tarvafjorden og Stjørnfjorden skjer inn i kommunen. Været og Karlsøya er øyar som ligg langt frå fastlandet sør i kommunen, medan Melsteinen ligg i nord.

Seksortklumpen på 490 moh. er høgaste fjellet, men det noko lågare Kopparn 483 moh. er eit meir imponerande og velkjent landemerke.

HistorieEndra

Det finst mange spor frå eldre jernalder i kommunen, for det meste gravhaugar, som ligg konsentrert i særskilde område langs kysten.

Sildefiske var lenge ein viktig næringskjelde i området som no er Bjugn kommune, og det blei etablert to fabrikkar for sildolje og sildemjøl her på 1950-talet.

I 1899 blei Bjugn delt opp herada i Stjørna, Bjugn og Nes. I 1964 blei herada Jøssund, Nes, Bjugn og nord-Stjørna slått saman til Bjugn kommune.

NaturEndra

Engstorkenebb er kommuneblomen til Bjugn.

KulturEndra

Mølnargården er bygdatun og museum for kommunen. Her blir kvart år det historiske spelet Mølnargårdsspellet, som skildrar Bjugn-historia frå steinalderen til 1900-talet, vist fram. Dette var det første utandørsspelet som blei laga til i Sør-Trøndelag.

BakgrunnsstoffEndra