Robert Frederick «Bob» Geldof (fødd 5. oktober 1951) er ein irsk songar, låtskrivar, skodespelar og politisk aktivist. I den første fasen av karrieren sin var han frontfigur i rockebandet Boomtown Rats, som er kjent for songen «I Don't Like Mondays». I 1982 spelte han hovudrolla i Pink Floyd-filmen The Wall. Han er elles mest kjend for å ha sett i gang Live Aid og Live 8.

Bob Geldof
Geldof, Bob (IMF 2009).jpg
Fødd5. oktober 1951 (68 år)
FødestadDún Laoghaire
OpphavIrland
Aktiv1975–
Sjangerrock, pop, folkrock
Instrumentvokal, song, gitar
PlateselskapPolydor Records
Verka somsinger-songwriter, skodespelar, songar, skribent, filmskodespelar
FarBob Geldof
Gift medPaula Yates
BornPeaches Geldof, Pixie Geldof
PrisarPeabody Award, Knight Commander of the Order of the British Empire, Nord-Sør-prisen, Steiger Award, The Nichols-Chancellor's Medal, Patron’s Medal, Amadeus Austrian Music Award, Royal Geographical Societys gullmedalje

I 1984 skreiv Geeldof og Midge Ure, hitsongen «Do They Know It's Christmas?», som blei kjend gjennom Band Aid og den seinare konserten Live Aid. Begge hadde til føremål å samla inn penger og gje internasjonal merkemd til svoltkatastrofen i Etiopia. Geldof stod i hovudsak for teksten, medan Ure skreiv musikken og stod for korarrangementene til songen.

Bob Geldof var gift med Paula Yates og hadde tre døtrer med henne: Fifi Trixibelle, Peaches og Pixie. Paula Yates forlét Geldof i 1994 og fekk dottera Tiger Lily i 1996. Då både mor og far hennar døydde, adopterte Geldof henne.

DiskografiEndra

Med Boomtown RatsEndra

  • 1977 The Boomtown Rats
  • 1978 A Tonic for the Troops
  • 1979 The Fine Art of Surfacing
  • 1981 Mondo Bongo
  • 1982 V Deep
  • 1985 In the Long Grass
  • 1994 Loudmouth – The Best of Bob Geldof & The Boomtown Rats (samlealbum med sanger både fra Geldof som soloartist og med Boomtown Rats)
  • 2003 The Best of the Boomtown Rats (samlealbum)

Som soloartistEndra

  • 1986 Deep in the Heart of Nowhere
  • 1990 The Vegetarians of Love
  • 1993 The Happy Club
  • 2001 Sex, Age & Death
  • 2005 Great Songs of Indifference: The Anthology 1986-2001 (samleboks med de fire første soloalbumene)
  • 2011 How to Compose Popular Songs That Will Sell

FilmografiEndra

  • 1982 Pink Floyd: The Wall (hovudrolle - Pink, vokalist på «In the Flesh?», «In the Flesh» og «Stop»)
  • 1985 Number One - Harry «Flash» Gordon
  • 1997 Spiceworld - The Movie - (cameorolle som seg sjølv)
  • 2001 Being Mick - som seg selv
  • 2007 I am Bob (kortfilm) - som seg sjølv (han tapar ei Bob Geldof-look-alike-tevling sjølv om han framfører Boomtown Rats-hiten «I Don't Like Mondays».)
  • 2009 Oh My God - som seg sjølv

KjelderEndra

BakgrunnsstoffEndra