County Kildare
Contae Chill Dara
Plasseringa til County Kildare på Irland
Statistikk
Provins: Leinster
Hovudby: Naas
Bilnummer: KE
Areal: 1 693 km²
Folketal (2006): 186 075
Folketettleik: 110 /km²
Nettside: www.kildare.ie

County Kildare (irsk Contae Chill Dara) er eit grevskap i Republikken Irland søraust på Irland i provinsen Leinster. Namnet kjem frå irsk og tyder «kyrkje» (Cill) ved eikene (Dara)

County Kildare grensar til Meath i nord, Offaly og Laois i vest, Carlow i sør og Dublin og Wicklow i aust. Kildare eir ein del av storbyområdet til Dublin.

Store byarEndra

Byen Kildare er den eldste i grevskapet og den mest historierike. Naas (Nás na Rí på irsk, tyder «møtestaden til kongar») er hovudbyen.

Newbridge (Droichead Nua) er den største byen i Kildare og ligg sentralt i grevskapet, nær Curraghsletta. Han er ein raskt veksande by med over 20 000 innbyggjarar.

Maynooth (Maigh Nuad) er det historiske utdanningssenteret i grevskapet. Her ligg Nasjonaluniversitet i Irland, Maynooth og St Patrick's College i Maynooth. Kilcock (Cill Choca) er ein by 6 km nord for Maynooth.

Leixlip (Léim an Bhradáin) er eit industrisenter nord for Kildare med store fasilitetar for Intel og Hewlett-Packard, og den opphavlege heimbyen til Guinness, som har opphavet sitt i Leixlip Castle.

Celbridge (Cill Droichid) er den største byen på Irland med ei hovudgate og i nærleiken ligg Straffan med ein golfbane som var vertskap for Ryder Cup i 2006.

I Monasterevin (Mainistir Éimhín) ligg Moore kloster frå 500-talet, som vart grunnlagd av St. Evin.

Byar og landsabyar i KildareEndra

ByarEndra

Maynooth (10 000 innb.) og Celbridge (20 000 innb.) har begge søkt om bystatus.

Store landsbyarEndra

KjeldeEndra


Koordinatar: 52°40′N 6°50′W