Klosterstaten til Den tyske riddarordenen

(Omdirigert frå Deutschordensland)

Klosterstaten til Den tyske riddarordenen (tysk Deutschordensland eller Ordenstaat) vart grunnlagd av Den tyske riddarordenen etter dei hadde erobra Preussen og dei heidenske gamalprøyssarane1200-talet. Han vart danna av riddarordenen i 1224 under dei nordlege krosstoga. Klosterstaten vart sekularisert i 1525 under reformasjonen og erstatta av Hertugdømet Preussen aust i Preussen.

Ordensstaat
Klosterstaten til Den tyske riddarordenen
Sjølvstendig klosterstat
så eit len i Polen

1224–1525

Våpenet til Klosterstaten

Våpen

Hovudstad Königsberg (Kaliningrad)
Religion Romersk-katolsk
Styreform Fyrstedøme
Stormeistrar av Den tysk riddarordenen
 - 120939 Hermann von Salza
 - 151025 Albert av Brandenburg-Ansbach
Historisk periode Mellomalderen
 - Dei nordlege krosstoga 1224
 - Absorbert av Livland 1237
 - Kjøpt av Neumark 1404
 - Hansaen forsvinn¹, Det prøyssiske forbundet oppretta 1440
 - Prestekrigen 146779
 - Reformasjonen 1525
Hansabyane som reiv seg laus frå Den tyske riddarordenen i 1440 var Gdańsk, Elbląg og Toruń

Mange hadde tidlegare prøvd å erobre dei prøyssiske områda utan hell. Konrad I av Masovia hadde fleire forsøk, men vart slått tilbake kvar gong og bad til slutt Den tyske riddarordenen om støtte. Resultatet vart eit krosstog mot prøyssarane og mange av riddarane i Europa slo seg med i krosstoget som til slutt varte i seksti år. Tidleg i 1224 annonserte keisar Fredrik II av Det tysk-romerske riket at Livland, Preussen og fleire omliggande provinsar var reichsfrei og skulle styrast direkte under den romersk-katolske kyrkja og Det tysk-romerske riket utan lokale herskarar. Mot slutten av 1224 utnemnde pave Honorius III biskop Vilhelm av Modena som pavelegat for Livland, Preussen og andre land. Med den keisarlege bullen i Rimini og pavebullen i Rieti fekk Den tyske riddarordenen Preussen som sitt landområde.

Kjelder endre

  Denne historieartikkelen som har med Preussen å gjere, er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.